Учитавање

У Србији се све више особа бори са прекомерном тежином

У Србији се све више особа бори са прекомерном тежином

Светски дан борбе против гојазности обележава се 4. марта са циљем да се укаже на овај огроман проблем који постоји у целом свету. Много је деце која су гојазна, а влада и мишљење да су она и здравија.

У Србији се 62 одсто мушкараца и 54 одсто жена бори са прекомерном тежином. Уз то, свако треће дете у Србији је гојазно. Србија, нажалост, прати светски тренд у тој област, а Светски дан борбе против гојазности повод је да још једном укажемо на тај проблем.

Гојазност је обољење које се лечи. Оно није само проблем естетске природе, већ је узрок и многих здравствених тегоба. Директорка Дома здравља Др Јован Јовановић Змај Светлана Дудић више је говорила о овој теми: "Уколико имамо тај тип гојазности око стомака, увек имамо проблем са инсулинском резистенцијом, тј. она је у најави  и води ка дијабетесу типа  2. Такође је то један процес који води до повећане инфламације запаљења који води до стварања различитих плакова на крвним судовима и води ка кардиоваскуларним болестима, пре свега ка инфаркту миокарда. Код жена је много чест и шлог, много чешћи него код мушкараца и  повишен притисак. У последње време све се чешће јавља и бубрежна инсуфицијенција".

"Почињем од понедељка" - немојте да вам та реченица буде водиља него већ данас крените да радите за своје здравље, процес мршављења није лак али ће вам тело у старости бити захвално.

ВРХ