Учитавање

Време лоше утиче на хроничние болесницике и метеоропате

Време лоше утиче на хроничние болесницике и метеоропате

Вируси и прехладе, умор и нестабилно време трају месецима, уз годишња доба која се поигравају од почетка године када смо за дочек имали пролећне температуре које су обележиле фебруар и март, а затим је април показао да није само „баба Марта“ непредвидива и многи градови су се забелели... Половина је јуна а време је и даље променљиво.

Обрад Срећо, доктор у Дому здравља "Др Јован Јовановић Змај" каже да промена времена утиче поготово на срчане болеснике и астматичаре и управо такви се у повећаном броју јављају и хитној служби и општој пракси. Неке од тегоба те групе људи али и метеоропата су: промене расположења, гушење, кашаљ, поспаност, главобоља, бол у грудима, висок као и низад притисак са колапсима.

Како би се што лакше пребродио температурни ролеркостер, најважније препоруке су: редовно узимање терапије, јављање лекару чим се појаве симптоми, температурама прилагођена одећа, обавезно ношење воде, лаганија храна, избегавање изласка напоље од 11 до 17 часова.

Метеоролози најављују стабилизацију времена од следеће недеље па ће поменута група људи коначно моћи да одахне. Бити метеоропата је стање узроковано начином живота. Правилна исхрана, редовна физичка активност , више времена у природи и за ствари које нас чине срећним, позитиван став према животу, могу донети Сунце чак и када је киша.

Време не иде на руку хроничним болесницима и метеоропатама - TВ прилог

ВРХ