Учитавање

Светски дан запаљенских болести црева

Светски дан запаљенских болести црева

Светски дан запаљенских болести црева, односно Кронове болести и улцерозног колитиса о којима се мало прича због симптома попут великог броја хитних столица у току дана, понекада и до 20, крварења из црева, губитка тежине, високих температура и болова у стомаку се обележава 19. маја. Управо у емисији Календар здравља на програму РТВ Стара Пазова, о тегома, дијагностици и лечењу говорили су др Светлана Дудић, директорка ДЗ Ј.Ј. Змај Стара Пазова и доцент др Срђан Марковић, гастроентеролог у КБЦ Звездара, специјалиста интерне медицине.

У Србији је преко 10.000 оболелих а нажалост све је више деце и младих. У општини Стара Пазова, према евиденцији Дома здравља др Јован Јовановић Змај тренутно има око 150 оболелих од запаљенских болести црева. Најмлађи пацијент је 2010. годиште а најстарији 1940. годиште,   рекла је у емисији директорка, др Светлана Дудић.

Након основних испитивања, лекари опште медицине и педијатри, у случају сумње на ове болести, врло брзо упућују пацијенте на даља испитивања а према речима др Дудић, доста брзо се налазе термини код гастроентеролога.

Запаљенске болести црева су хроничне и доживотне а за лечење се  користи више врста терапија,  од конвенционалне, преко имуно супресивне, до најновије иноватитвне,  биолошке терапије. Врло скупу  биолошку о трошку РФЗО добија око 1600 пацијената, рекао је др Марковић.

Обележавање Светског ИБД дана организује и УКУКС – Удружење за Кронову болест и улцерозни колитис – Љиљан Ђаковић а ове године тема Светског дана су: Деца и транзиција. Иако је Светски дан 19. маја, активности ће бити видљиве током целог маја. У већим градовима су постављени билборди са дечјим стомачићима како би се указало на све већи број деце и младих који обољевају од запаљенских болести црева.

Сем билборд кампање УКУКС је за особе са дијагнозом запаљенских болести црева (ИБД) узраста 16 до 20 година, у сарадњи са Урошем Рајаковићем, психологом и психотерапеутом, организивало онлине психолошке радионице. На радионицама млади пацијенти су били у прилици да поделе своје искуство проласка кроз лечење и болест са другим пацијентима, да изразие своје мисли и осећања поводом болести, своје потребе, као и да науче технике за ношење са негативним мислима и начине да се емоционално регулишу.

Поред бројних радионица, поводом овог дана, за 20. мај је заказана конференција на којој ће говорити Асс. др Мирјана Стојшић, педијатар гастроентеролог, Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Др Зоран Миленковић, гастроентеролог, КБЦ "Др Драгиша Мишовић - Дедиње", Урош Рајаковић, психотерапеут, Центар Кругови и Олга Михаљевић, председница Удружења за Кронову болест и улцерозни колитис Србије - Љиљан Ђаковић.

ВРХ