Учитавање

Сезона респираторних инфекција у општини Стара Пазова

Сезона респираторних инфекција у општини Стара Пазова

Сезона је респираторних инфекција, и чекаонице домова здравља пуне су пацијената. Лекари кажу да је у циркулацији неколико вируса а да су честе временске осцилације направиле одличну подлогу за развој многобројних инфекција, па се тако и јавља повећан број људи са респираторним тегобама.

Доктор опште праксе ДЗ “Др Јован Јовановић - Змај”, Марко Николић каже за РТВ Стара Пазова да је широка палета вируса који тренутно владају: “Као и сваке сезоне, ту су такозвани синцицијални вируси, поред тога има и рино вируса, адено вируса, а не треба заборавити ни корона вирус који је и даље ту, а када се све то испреплета са бактеријским инфекцијама, свакако се добије једна широка палета узрочника која доводи људе на општу праксу”.

Др Николић истиче да јесте приметан повећан број пацијената у општини Стара Пазова али да то не ремети нормално функционисање ове установе: “У мом неком примеру буде око 6-7 пацијената у једној смени, а и код осталих лекара је иста ситуација. Више људи се јавља али ситуација је стабилна”.
Вируси се јављају код свих популација, али свакако да јесу угроженији старији суграђани који имају и неке придружене болести. Симптоми су углавном свима добро познати, али ове сезоне издваја се упоран кашаљ који уме да траје и по пар недеља.

Најефикаснију меру превенције, вакцинацију, лекари препоручују свим особама које су у повећаном ризику од развоја компликација, односно спадају у ризичну групу. Ту је свакако и избегавање блиског контакта са оболелим особама, здрава исхрана богата витаминима, мировање, и наравно већа количина течности.

ВРХ