Учитавање

Предавање о остеопорози у старопазовачком Дому здравља

Предавање о остеопорози у старопазовачком Дому здравља

Остеопороза у примарној здравственој заштити назив је предавања које је у Дому здравља у Старој Пазови поводом Светског дана борбе против остеопорозе одржала др Ксенија Беара, специјалиста опште медицине. Ова системска болест која погађа кости и нарушава њихову структуру и коштану масу, у народу позната као слабе кости. Најчешће оболевају  жене после 50. године, али и мушкарци.

Према проценама у Србији од остеопорозе болује око 600.000 људи, углавном жена.

Циљ лечења је спречавање фрактура, чему може свако допринети здравим начином живота још од младости.

Ризик обољевања расте са годинама, у ризичне пацијенте спадају особе које болују од неких других болести, а превентивним прегледима се утврђује да ли су за лечење, уз витамин Д и Калцијум потребни још неки лекови.

Остеопороза не боли, чуло се на предавању и зато је важно да се на време препозна.  Нажалост један од пет пацијената након остопорозне фрактуре кука после годину дана не буде више са нама.

Превенција је од велике важности и зато у Дому здравља др Јован Јовановић Змај планирају предавања за грађане и медицинско особље убудуће поводом  светских дан посвећених  борби против неке болести,  рекла је др Светлана Дудић, директорка Дома здравља Др Ј.Ј. Змај, Стара Пазова.

 

Предавање о остеопорози у Дому здравља - ТВ прилог

ВРХ