Учитавање

Повећан број пацијената са респираторним обољењима

Повећан број пацијената са респираторним обољењима

Приметно је повећан број пацијената са респираторним акутним инфекцијама и у Дому здравља др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови што је уобичајено за овај период године кажу лекари. У поређењу са општом медицином, где се дневно јави од 50 до 70 пацијената, више је оваквих случајева на дечјем одељењу.

Дневно буде око 5 до 7 потврђених случајева ковида, оболели се јављају свом изабраном лекару и влада  блажа клиничка слика.

“Од запушеног носа, преко запаљења синуса, грла, ждрела а мањи број пацијената има бронхитис, док се са упалом плућа на месечном нивоу по лекару појави један пацијент”, објаснила је   др Биљана Грубић Дедијер, начелница опште медицине у ДЗ др Ј.Ј. Змај, Стара Пазова.

У општини Стара Пазова за сада је потврђен само један случај великог кашља, који је у народу познат и као магарећи кашаљ и то код новорођенчета, које још није примило вакцину, јер је ово бактеријска инфекција против које је вакцинација у обавезна у календару имунизације деце.

Такође је примећено је да мало опао проценат  вакцинације у односу на претходни период што би могло довести до већег броја обољевања од великог кашља, што би повећало шансу да се заразе и они који су вакцинисани, али би имали блаже симптоме, додала је др Биљана Грубић Дедијер.

Препорука је да се избегава боравак у затвореном простору где је много особа и да се носе маске, које су тренутно обавезне у здравственим уставама.  Такође је савет, не узимати лекове на своју руку, већ се јавити лекару због дијагнозе и адекватног лечења.

 

ВРХ