Учитавање

Колико је важна вакцинација против ХПВ инфекције?

Колико је важна вакцинација против ХПВ инфекције?

Са циљем да се подигне свест родитеља о важности имунизације против ХПВ инфекције и да би вакцинација била што боље прихваћена у старопазовачкој средини Дом здравља Др Јован Јовановић активно ради на истицању бенефита исте , која је у нашој средини доступна од половине прошле године.

ХПВ инфекција је полно преносива болест коју изазива Хумани папилома вирус. Сматра се да већина сексуално активних људи буде заражено овим вирусом у неком тренутку живота. Поред рака грлића материце и вагине, овај вирус изазива и рак пениса, ануса, плућа и грла.У највећем броју случајева инфекцију не можемо ни да приметимо, јер се симптоми вирусне инфекције не испољавају.

Инфекција ХПВ вирусима може се спречити вакцинацијом, коју саветује изабрани лекар, односно педијатар и девојчицама и дечацима, а родитељи су ти који потписују сагласност о вакцинацији код деце до 18 година.

Деца се вакцинишу између 9 и 19 године живота, мада је дозвољено и до 26, чак и жене до 45.године могу примити ХПВ вакцину. Имуни одговор је у овом узрасту бољи и тело има времена да развије антитела, тако да постоји заштита када млади људи ступе у интимне односе.

Ова деветовалентна вакцина најновије генерације штити од неколико врста карцинома а имунизацију финансира РФЗО.У старопазовачкој средини Дом здравља Др Јован Јовановић Змај активно истиче предности вакцинације којом је до сада обухваћено 115 девојчица и 38 дечака.

Иако вакцина пружа висок ниво заштите, И након вакцинације култура редовне посете лекару гинекологу и скрининг тестови треба да се врше редовно.

Колико је важна вакцинација против ХПВ инфекције? - ТВ прилог

ВРХ