Учитавање

Инфекције и вируси пуне чекаонице Дома здравља

Инфекције и вируси пуне чекаонице Дома здравља

Температура, кашаљ, бол у грлу, главобоља и малаксалост, најчешћи су симптоми са којима се пацијенти ових дана јављају лекару. Наведене  тегобе  специфичне су  за ово доба године, због чега ни повећан број пацијената са овим симптомима и у општини Стара Пазова није изненађујућ, каже за РТВ Стара Пазова др Петар Јовановић , ПР Дома здравља Др Јован Јовановић Змај.

То су углавном тегобе сличне грипу, које укључују температуру, кашаљ, кијавицу, а појавиле су се и бактеријске инфекције грла, стрептокока, односно гнојне упале грла и крајника, поготово међу млађом популацијом.

Ни коронавирус претходних дана није мировао. У Општини Стара Пазова у последња три дана није било деце инфициране короном, али се код одраслих суграђана потврђује повећан број позитивних на ковид 19. Например, у среду је тестирано 76 особа са симптомима короне, осам суграђана је добило позитиван налаз на вирус.

Недавно је старопазовачком Дому здравља дистрибуирана и бивалентна Фајзерова вакцина против короне, против новијих сојева а предуслов за добијање исте је да смо претходно вакцинисани са најмање две дозе било које вакцине против ковида 19.

Иначе, у Дому здравља Др Јован Јовановић Змај од октобра прошле године је подељено и 2104 вакцине против сезонског грипа, за коју из године у годину расте интересовање. На тај начин од грипа је заштићен онај део локалне популације  који припада некој од здравствено ризичних категорија.

ВРХ