Учитавање

Број заражених од короне у благом порасту

Број заражених од короне у благом порасту

Јесмо ли се превише опустили и да ли смо спремни на још један талас короне, ношење маски, тестирање и позитиван резултат? Недавно је у Србији потврђено присуство новог соја короне "Ерис", а главобоља, кашаљ, малаксалост и температура су најчешћи симптоми на које се људи тренутно жале. Ипак, у старопазовачкој општини нису приметне велике осцилације када причамо о Ковиду.

“У нашој Општини ситуација је добра. Ако упоредимо са септембром прошле и претпрошле године, онда је епидемиолошка ситуација значајно боља. Са друге стране ако упоредимо са летом и пролећем, ипак је примећен благи пораст броја пацијената који се јављају због симптома акутне респираторне инфекције”, навела је за РТВ Стара Пазова Биљана Грубић Дедијер, начелник одељења опште медицине ДЗ Др Јован Јовановић Змај.

Докторка Грубић Дедијер је додала да се у старопазовачком ДЗ оптимално по лекару дневно јави један до два пацијента са поменутим симптомима, а на основу крвне и клиничке слике на тестирање су послата три пацијента ове недеље, а ни један тест није био позитиван.

Иако су на нивоу Србије многе ковид амбуланте затворене, Микробиологија у Старој Пазови и даље ради и ту се сви пацијенти код којих се посумња на овај вирус могу тестирати.

Због убрзаног раста броја заражених у земљи, заседала је и радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковида 19 и донела препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите које се односе како на здравствене раднике тако и на пацијенте.

И поред тога што за сада нема места паници у општини Стара Пазова, докторка наглашава важност превенције и додатног опреза, како ситуација не би ескалирала.

Број заражених од короне у благом порасту - ТВ прилог

ВРХ