Светски дан без дуванског дима
31.05.2015 -

Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичући здравствене ризике који су повезани са употребом дувана и залажући се за ефикасну политику која смањује конзумирање дувана. Слоганом овогодишњег обележавања, СЗО позива све државе да заједно делују како би се зауставила незаконита трговина дуванским производима.

У Србији и далје пуши 35% становника старијих од 15 година и већ годинама уназад употреба дувана је један од најзаступлјенијих фактора ризика по здравлје, посебно за срчани удар, оболјења периферних крвних судова и повишен крвни притисак, шлог, хроничну опструктивну болест плућа, рак плућа, грклјана, уста и других локализација.

Цео документ можете погледати ovde.

Детаљније

Убаци чеп
27.05.2015 -

У хуманитарну акцију Чеп за хендикеп из дана у дан укључује се све више организација и грађана а на иницијативу Канцеларије за младе почела је и хуманитарна акција Убаци чеп. Тим поводом је ЈКП Чистоћа поделило канте за прикупљање чепова у Дому здравља др Јован Јовановић Змај, ПУ Полетарац и основним и средњим школама у Старој Пазови. У акцију се укључила и СО Стара Пазова. Акција се организује са циљем прикупљања средстава за помоћ особама са инвалидитетом у набавци ортопедских помагала Друштву за афирмацију инвалида Феникс и Удружењу параплегичара Фрушка гора Срем.

Разговор са директором Дома здравља др Александром Омеровићем можете погледти ovde.

Недеља здравља уста у зуба
18.05.2015 -

Недеља здравља уста и зуба обележава се ове недеље под слоганом"Осмехни се здраво"а спроводе је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Здравље уста и зуба деце у нашој средини и окружењу се одликује изразито високим степеном преваленције и инциденције каријеса. Тако 91% дванаестогодишњака има један или више каријесних зуба, у петнаестој години 97%, а у осамнаестој години чак 98%. Стање се још боље може видети у податку да сваком становнику у просеку годишње оболи по 1 зуб.

Међутим, подаци показују да се здравље уста и зуба у нашој популацији побољшава, рекла је др Милинка Маћерак, специјалиста дечје и превентивне стоматологије истакавши да у односу на претходних десет година 14 посто људи више обраћа пажњу на своје орално здравље, тако да имамо преко 48 процената становништва са задовољавајућим оралним здрављем, а приметно је и повећање броја људи који решавају своју безубост и крезубост.

Детаљније

Обележен Међународни дан сестринства
12.05.2015 -

Дом здравља Др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови је у уторак 12.05.2015. обележио Међународни дан сестринства који се прославља 12. маја у част рођења Флоренс Најтингејл, прве медицинске сестре која је истовремено била и утемељивач ове професије.У име установе присутне је поздравио директор др Александар Омеровић.

Главна сестра Слађана Грујић је изразила задовољство што су и ове године награђене сестре и техничари који су за корак испред осталих. ТВ прилог можете погледати ovde.

Ко је била Флоренс Најтингејл можете прочитати ovde. Прилог је написала Васиљевић Драгана - специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља.

Детаљније

Јавни час о безбедности у саобраћају
17.04.2015 -

Општина Стара Пазова, односно Савет за безбедност саобраћаја, уз подршку Полицијске станице, Дома здравља "Др Јован Јовановић Змај" и Канцеларије за младе је 17.04.2015. године организовао едукативну манифестацију под називом "И бицикл је безбедан ако поштујеш правила". На Тргу Др Зорана Ђинђића за децу основношколског узраста одржан је јавни час о безбедности у саобраћају којем су присуствовали ученици старопазовачких основних школа а у практичном делу је скренута пажња на најчешће грешке које праве бициклисти или возачи аутомобила чиме се угрожава безбедност у саобраћају. Манифестација је одржана са циљем подизања свести становништва о значају безбедности у саобраћају за све учеснике, са нарочитом нагласком на учеснике који користе бицикл као превозно средство.

О томе како треба пружити прву помоћ особи која је пала са бицикла говорила је Васиљевић Драгана - специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља.

Цео документ можете погледати ovde

Светски Дан здравља 7. април
07.04.2015 -

Светски Дан здравља прославља се 7.априла сваке године, односно на дан када се обележава рођендан Светске здравствене организације основане 1948.године. Ове године тема Дана здравља је здравствена исправност хране, са слоганом "Колико је ваша храна безбедна? Безбедност хране од њиве до трпезе"

Приступ довољним количинама здравствено безбедне и квалитетне хране представља основ за одржање живота и очување доброг здравља. Небезбедна храна представља храну која садржи штетне бактерије, вирусе, паразите, или штетне хемијске супстанце.

Цео документ о безбедности хране можете погледати ovde

Детаљније

Недостатак специјалиста у Дому здравља
31.03.2015 -

У последње четири године из старопазовачког Дома здравља, углавном у заслужену пензију, отишло је 15 лекара специјалиста, а на њихово место требало би да дођу млади лекари који су тренутно на специјализацији. Од 13 специјализаната, колико их тренутно има Дом здравља, два педијара и психијатар долазе са специјализације у мају, а до краја године се у старопазовачки Дом здравља враћају и два лекара са специјализације из области стоматологије.

Разговор са в.д. директором др Александром Омеровићем можете погледти ovde

Светски дан борбе против туберкулозе
24.03.2015 -

Светски дан борбе против туберкулозе Светска здравствена организација обележава у сећање на 24. март 1882. године, када је др Роберт Кох објавио своје откриће: бацил туберкулозе. У то време од туберкулозе је умирао сваки седми становник Сједињених Америчких Држава и Европе. Зато је ово представљало најзначајнији корак у контроли епидемије и сузбијању ове тада веома смртоносне болести.Светски дан борбе против туберкулозе је ове године посвећен глобалним напорима да се пронађе, лечи и излечи свака особа која не добија адекватну и потребну негу, те да се убрзају акције чији је циљ искорењивање туберкулозе. Тема овогодишње кампање је "Пронађи и лечи туберкулозу".

О овој теми је за РТВ Стара Пазова говорио др Тоде Војводић специјалиста пнеумофтизиологие.Прилог можете погледати ovde

Детаљније