Светска недеља дојења
07.08.2015 -

Ове године тема Светске недеље дојења је: "Нека и маме које раде доје". Ова акција од стране Светске алијансе за дојење посвећена је заједничкој глобалној акцији за подршку женама које доје на радном месту. Ма где радила, мајци која доји своју бебу, потребно је да има могућности и подршку радне околине.

Циљ је јачање друштвене свести о значају и предностима дојења и да се обезбеди подршка дојењу, а тиме унапреди и заштиту здравља мајке и детета.

Више о овој акцији можете прочитати ovde. Прилог је написала Васиљевић Драгана - специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља.

Реконструкција крова Дома здравља
24.07.2015 -

Реконструкција кровова на главним зградама Дома здравља у Старој и Новој Пазови требало би да буде обављена током лета. Поступак јавне набавке радова на поправци крова на згради у Старој Пазови је у току.Поред поправке крова, у Новој Пазови је у плану реконструкција гинеколошког одељења, стоматологије и додатних ординација које су везане за ултразвучни кабинет и психијатријску ординацију.

Разговор са директором Дома здравља др Александром Омеровићем можете погледти ovde.

Едукацјиа запослених у Дому здравља
09.07.2015 -

Поред пружања здравствених услуга, у Дому здравља "Др Јован Јовановић Змај" велика пажња се поклања стручном усавршавању и континуираној едукацији запослених. Др Јасмина Бурсаћ, специјалиста радиологије вратила се са тромесечне едукације из области мамографије и ултразвучне дијагностике дојке и већ ради са пацијентима.Др Бурсаћ сада ради комплетну и целокупну радиолошку дијагностику, радиолошке и ултразвучне прегледе, превентивне прегледе, скрининг и дијагностичку мамографију дојке.

Више о овој теми можете можете погледатиovde.

Данас је Светски дан заштите животне средине
05.06.2015 -

Светски дан заштите животне средине обележава се данас, а низом манифестација људи широм планете уједињено ће деловати како би обезбедили чистију, зеленију и сјајнију будућност за себе и будуће генерације. У Србији ће поводом Светског дана заштите животне средине бити организоване бројне активности и манифестације, којима ће бити скренута пажња најшире јавности на значај и потребу очувања здраве животне околине. Тема овогодишњег Међународног дана заштите животне средине је "Седам милијарди снова, једна планета, конзумирај пажљиво".

Више о овој теми можете можете погледати ovde.

Светски дан без дуванског дима
31.05.2015 -

Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичући здравствене ризике који су повезани са употребом дувана и залажући се за ефикасну политику која смањује конзумирање дувана. Слоганом овогодишњег обележавања, СЗО позива све државе да заједно делују како би се зауставила незаконита трговина дуванским производима.

У Србији и далје пуши 35% становника старијих од 15 година и већ годинама уназад употреба дувана је један од најзаступлјенијих фактора ризика по здравлје, посебно за срчани удар, оболјења периферних крвних судова и повишен крвни притисак, шлог, хроничну опструктивну болест плућа, рак плућа, грклјана, уста и других локализација.

Цео документ можете погледати ovde.

Детаљније

Убаци чеп
27.05.2015 -

У хуманитарну акцију Чеп за хендикеп из дана у дан укључује се све више организација и грађана а на иницијативу Канцеларије за младе почела је и хуманитарна акција Убаци чеп. Тим поводом је ЈКП Чистоћа поделило канте за прикупљање чепова у Дому здравља др Јован Јовановић Змај, ПУ Полетарац и основним и средњим школама у Старој Пазови. У акцију се укључила и СО Стара Пазова. Акција се организује са циљем прикупљања средстава за помоћ особама са инвалидитетом у набавци ортопедских помагала Друштву за афирмацију инвалида Феникс и Удружењу параплегичара Фрушка гора Срем.

Разговор са директором Дома здравља др Александром Омеровићем можете погледти ovde.

Недеља здравља уста у зуба
18.05.2015 -

Недеља здравља уста и зуба обележава се ове недеље под слоганом"Осмехни се здраво"а спроводе је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Здравље уста и зуба деце у нашој средини и окружењу се одликује изразито високим степеном преваленције и инциденције каријеса. Тако 91% дванаестогодишњака има један или више каријесних зуба, у петнаестој години 97%, а у осамнаестој години чак 98%. Стање се још боље може видети у податку да сваком становнику у просеку годишње оболи по 1 зуб.

Међутим, подаци показују да се здравље уста и зуба у нашој популацији побољшава, рекла је др Милинка Маћерак, специјалиста дечје и превентивне стоматологије истакавши да у односу на претходних десет година 14 посто људи више обраћа пажњу на своје орално здравље, тако да имамо преко 48 процената становништва са задовољавајућим оралним здрављем, а приметно је и повећање броја људи који решавају своју безубост и крезубост.

Детаљније

Обележен Међународни дан сестринства
12.05.2015 -

Дом здравља Др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови је у уторак 12.05.2015. обележио Међународни дан сестринства који се прославља 12. маја у част рођења Флоренс Најтингејл, прве медицинске сестре која је истовремено била и утемељивач ове професије.У име установе присутне је поздравио директор др Александар Омеровић.

Главна сестра Слађана Грујић је изразила задовољство што су и ове године награђене сестре и техничари који су за корак испред осталих. ТВ прилог можете погледати ovde.

Ко је била Флоренс Најтингејл можете прочитати ovde. Прилог је написала Васиљевић Драгана - специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља.

Детаљније