Поглед из кревета - писмо пацијента
26.02.2016 -

Поводом четворогодишњице почетка рада Центра за дијализу , овога пута преносимо у целини писмо нашег пацијента.

Поглед из кревета

Пре четири године 19.марта 2012. године отрочео је са радом савремени Центар за хемодијализу др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови а на иницијативу и у сарадњи са Домом здравља Стара Пазова, локалном самоуправом али и захваљујући значајној донацији владе Италије од 15 савремених апарата за хемодијализу.

Хемодијализни центар ради у две смене сваки дан осим недељом и у њему се обавља неопходна терапија за више од 40 пацијената бубрежних болесника са територије општина Стара Пазова и Инђија.

Дом здравља Др Јован Јовановић Змај као и хемодијализни центар поседују неопходне сертификате и акредитације за рад као и потребно здравствено и остало особље неопходно за рад у хемодијализном центру где је стручна едукација стална.

Свака годишњица има свој значај, буди сећања на претходни период и ствара жељу да наредни буде бољи. Будите поносни на до сада урађеном јер се то огледа у резултатима и квалитету комплетне хемодијализе који нама пацијентима који из кревета свакодневно учествујемо у раду и активностима хемодијализног центра највише значи и утиче на укупно здравствено стање.

Специфично за бубрежне болеснике је хронична анемија поред других здравствених проблема који не ретко утичу на психу стварајући нервозу због немоћи да се понекад обаве и основне неопходне радње (лична хигијена и сл.) ра замислите сада 40 и више таквих пацијената различитих карактера и ћуди са својим проблемима које поред примарне хемодијализе пази и сервисира младо љубазно стручно медицинско особље.

Хемодијализни центар је пример како треба организовати рад једне службе а ту постоји нешто много боље и значајније јер се и ми пацијенти осећамо да смо људска бића и да неком нешто значимо не само вербално већ и суштински.

Свако од нас је био принуђен да у одређеном тренутку буде на болничком лечењу:уградња цвк као и ав фистуле а и због многих других здравствених проблема и поредити хемодијализу у болници и нашем хемодијализном центру је једноставно неупоредиво. Можда су у болницама искуснији али они су занатлије где недостаје однос као у породици што се само може осетити у нашем хемодијализном центру. Једноставно у болници је однос хладан а пацијент је маргинизован и као баласт.

Лежим у кревету на чистој постељини која се сваку смену мења чистом и поред исправних, добро одржаваних и сервисираних апарата за хемодијализу, гледам наше докторе и остало медицинско и друго особље младост, смех, ведрина, атмосфера за пожелети. Добар дан! Здраво! Како сте? Има ли неких тегоба? Љубазно, природно чуо сам на хиљаде пута, комуникација за сваку похвалу примерена и одмерена.

Медицинско особље у чистим испегланлм радним униформама весело, расположено,смирено са лакоћом решава како редовне тако и непредвиђене ситуације а све у духу Хипократове заклетве начела Козме и Дамјана у давању и даривању знања на добробит и телесну и духовну радост и оздрављење као и задатке сестринства од Флоренс Најтингел ра до ових најновијих у складу са временом и позивом. Одговорне, младе а наше које не бих мењао ни у јеном тренутку. Једино спавачима некад све то засмета јер их пробуде због мерења притиска.

У оваквој атмосфери и време брже пролази а болест се лакше подноси и настављају животне активности скоро као код здравих људи.

Најискреније честитам на досадашњем раду као и поводом годишњисе ! Наставите овакав рад јер то је прави и једини пут.

Квалитетан однос и рад значајно побољшава и одржава нас као пацијенте а афирмише и враћа наду да сви могу тако не само у здравству већ уопште у друштву. Наше сестре су лепе и лепше, младе и млађе, љубазне и љубазније, стручне и стручније, друштвене и друштвеније, одговорне и одговорније. Једноставно најбоље су.

Велико хвала свима у хемодијализном центру Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова.

Милан Мишић

Међународни дан безбедног интернета
09.02.2016 - Дипл.соц.радник Верица Поповић, координатор Стручног тима за заштиту деце од злостављања и занемаривања Дома здравља

Поводом Међународног дана безбедног интернета ( 09.02.2016.), Стручни тим за заштиту деце од злостављања и занемаривања Дома здравља је организовао предавање на тему:"НАСИЉЕ И ЗЛОСТАВЉАЊЕ ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА".

Излагачи су били : Игор Јурић испред Фондације "Тијана Јурић" из Суботице и Биљана Кикић Грујић испред Центра за безбедни интернет, Нет патрола РС из Новог Сада.

Излагачи су током предавања изнели предности и добре стране интернета али су посебно указали на ОПАСНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ : онлајн завођење, дечји приступ порнографији, дистрибуцију дечје порнографије, разне групе и удружења на интернету, шиканирање- вршњачко насиље и трговину људима.Указали су и на знаке упозорења уколико родитељи, старатељи и други одрасли их уоче при коришћењу интернета од стране деце. Дали су савете "ШТА ТРЕБА ДА УРАДИМО" да би се превенирало насиље путем интернета.

Детаљније

Амбуланти Дома здравља у Војки поклоњена икона
19.01.2016 -

Храм Пренос моштију Светог оца Николаја из Војке, на предлог вероучитеља Светогора Сандића а уз благослов Српске православне цркве, поклонио је данас освештану икону Светог Нектарија Егинског, војачкој амбуланти. Свети Нектарије Егински, који се упокојио 1920. године био је наш савременик, који није толико познат у народу, рекао је Михајло Живковић, студент теологије, приликом уручења поклона истакавши, да је црква овим поклоном хтела да укаже на то, да људи треба да верују и да је сваки проблем решив. Уз захвалност за икону, која од сад краси хол војачке амбуланте, директор дома здравља др Александар Омеровић је изразио наду, да ће све амбуланте у општини имати неко духовно обележје.

Прилог можете погледати ovde.

Заштитимо децу од пиротехничких средстава
28.12.2015 -

ПЕТАРДЕ НИСУ ИГРАЧКЕ!!!

Приближава се Нова година и Божић, многима незамисливи без пиротехничких средстава (петарди, ватромета, бакљи, прскалица, бенгалске шибице и др.).Иако се сматра да је реч о безазленим дечијим забавама здравствена и полицијска статистика, медији сваке године демантују те тврдње. Извештаји нас сваке године опомињу о опасностима и трагичним последицама употребе петарди и других сличних пиротехничких средстава. Најмлађи су најчешће жртве празничне еуфорије и славља зачињеног забавним "експлозивним направама".

Исчекивање Божића и Нове године треба да буде време мира за сву децу , а не дани када би их требали водити у болницу.

Више информација о овој теми можете погледади ovde.

Прилог припремила Васиљевић Драгана, Специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља

Конференција за новинаре у Дому здравља
22.12.2015 -

Данас је у Дому здравља у Старој Пазови одржана конференција за новинаре на којој су директор Дома здравља др Александар Омеровић, главна сестра Слађана Грујић и пи-ар установе Далибор Кујунджић сумирали све постигнуто у години на измаку и најавили новине у идућој години. Као највећи успех споменута је акредитација Дома здравља. Споменуте су и бројне инвестиције на свим објектима Дома здравља, од грађевинских радова на свих 9 амбуланти и 16 објеката и проширења служби до набавке нових апарата од којих је као најважнији истакнут нови рендген апарат вредности 5 милиона 850 хиљада динара.

За идућу годину најављена је и реорганизација службе хитне помоћи као и систематизација радних места по новом закону о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору.

Дом здравља „ДР ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ“ прославио Дан установе
07.12.2015 - Зоран Милић

Завршетак једне успешне године

Много је разлога за задовољство у колективу Дома здравља "Др Јован Јовановић Змај" у Старој Пазови. Година на измаку отпочела је сертификатом о акредитацији којом је половином јануара потврђена висока позиционираност установе у здравственом систему Србије, а настављена акцијама у сарадњи са локалном самоуправом, којима је, како реконструкцијом објеката, тако и технолошким осавремањавањем, квалитет здравствене заштите континуирано подизан на виши ниво. Како и доличи савременој, модерној и функционалној установи која у великој мери одговара захтевима времена и потребама становништва,половином новембра је обележена и еснафска слава Дан Светих Врача Козме и Дамјана а почетком децембра ( 04.12.) и Дан установе, који је некад давно везан за име једног великог човека, лекара и правника, дечијег песника, доктора Јована Јовановића Змаја, и традиционално се једнако радосно обележава као и слава. Дан установе је био прилика да се велики део колектива, наравно изузимајући оне на радним местима, опусти, провесели и дружи са гостима и пословним сарадницима, својим пензионерима, представницима локалне самоуправе и институција, али и да се сарадницима,као и онима који су у установи провели дужи низ година, уруче захвалнице.

Детаљније

Светски дан борбе против сиде
01.12.2015 -

Данас је Светски дан борбе против АИДС. Агенција Уједињених нација за борбу против те неизлечиве болести (УНАИДС) саопштила је да је 2014. године у свету регистровано 36,9 милиона људи који живе са вирусом ХИВ.У Србији је број људи који живе са вирусом ХИВ повећан и тренутно је око 3.000 људи ХИВ позитивно. Процене Агенције и Светске здравствене организације су да у Србији има исто толико људи који још не знају да су инфицирани. У општини Стара Пазова регистрованих је 12 ХИВ позитивних. ХИВ је главни јавно здравствени изазов у свету, јер сви оболели нису регистровани, а Србија спада у земљу са изузетно ниском стопом тестирања, што показује и данашње тестирање у Старој Пазови, када су се тестирале само две особе, а оба теста су била негативна.

Prilog.

КАМПАЊА САВЕЗА УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ МНРО У АП ВОЈВОДИНИ
24.11.2015 -

На иницијативу Удружења за помоћ МНРО Стара Пазова а у организацији ДЗ "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова, дана 04.11.2015., одржан је састанак посвећен подизању свести локалних заједница о особама са инвалидитетом, спречавању дискриминације, побољшању комуникације међу људима, упознавању са локалним системима подршке и представљању Савеза удружења за помоћ МНРО у АП Војводини.

Учешће у раду скупа узели су : представници Савеза удружења за помоћ МНРО у АПВ - Тим за јавно заступање; представница Удружења за помоћ МНРО Стара Пазова - председник Јелисавац Снежана, представница Локалне самоуправе - координатор ИРК Стојковић Барјактаревић Драгана и представници ДЗ "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова - директор Омеровић др Александар, педијатар Пешић др Мирјана, логопед Грабовица Маријана, патронажна сестра Николин Снежана и социјални радник Поповић Верица.

Учесници скупа су упознати :са проблемима родитеља деце са сметњама у развоју, са улогама удружења у процесу оснаживања родитеља и са поступањима медицинских радника у првим моментима детекције сметње у развоју код новорођенчета, са радом ИРК општине Стара Пазова и радом Удружења за помоћ МНРО Стара Пазова.

Више информација о овој теми можете погледади ovde.

Прилог припремила Дипл.социјални радник Верица Поповић.