ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗДРАВЉА ПОД СЛОГАНОМ
08.04.2016 -

Поводом Светског дана здравља, који се ове године обележава под слоганом "Победимо дијабетес", Дом здравља "Др Ј.Ј. Змај" у Старој Пазови је, на Тргу др Зорана Ђинђића, организовао акцију бесплатног мерење шећера у крви, крвног притиска, одређивања процента масти у организму, као и индекса телесне масе. Поред брзе и једноставне провере здравственог стања суграђани су добили и савете значајне за превенцију шећерне болести, која је у порасту, како у свету, тако и код нас. Међутим, охрабрује чињеница да се може смањити ризик од настанка дијабетеса, односно његовог најчешћег типа дијабетеса 2. Клиничка истраживања су показала да релативно мале промене у стилу живота: усвајање правилног начина исхране, повећање физичке активности и одржавање нормалне телесне тежине смањују ризик за настанак дијабетеса преко 50 посто.

Прилог можете погледати ovde.

Светски дан здравља — 7. април 2016. —
04.04.2016 -

Глобална епидемија дијабетеса је један од највећих јавноздравствених изазова 21. века са великим хуманим, социјалним и економским последицама. Оболели од дијабетеса имају 2-4 пута вепи ризик од шлога и срчанор инфаркта. Поред тога, дијабетес је најчешхи узрок слепила код радноактивног становништва, затим терминалне бубрежне болести и нетрауматских ампутација доњих екстремитета. На Генералној скупштини УН 2006. године усвојена је Резолуција о дијабетесу. Тада је по први пут једно незаразно обољење - дијабетес, означено као глобални проблем који се третира попут епидемије заразне болести. Дијабетес сваке године однаси исти број живота као ХиВ/АИДС! У свету око 415 милиона људи има дијабетес, а број оболелих и даље расте невероватном брзином посебно у земљама у развоју. Већина оболелих је старости 45-65 година, што одгавара најпродуктивнијем периоду живота.

Наша земља следи узлазни тренд оболевања земаља у транзицији. Према резултатима "Истраживања здравља станавништва Србије", у протеклих 10 година број особа са дијагнозом дијабетеса порастао је готово 50%, тако да данас у Србији око 470.000 особа (8,1% становништва) живи са дијабетесом. Ако томе дадамо још 40% оболелих, кад којих дијабетес још није откривен, укупан број оболелих од шећерне болести у Србији процењује се на 760.000.

Детаљније

Светски дан бубрега
10.03.2016 -

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и интернационалног удружења Фондација за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега "Болести бубрега код деце - спречимо на време" има за циљ да шира јавност постане свесна чињенице да болести бубрега утичу на милионе људи широм света, укључујући и децу која могу бити у ризику од болести бубрега у раном узрасту. Дакле, у овогодишњој кампањи, информисаћемо родитеље, старатеље, младе пацијенте, доносиоце одлука и јавност о важности откривањуа и лечења болести бубрега у детињству, како би изградили здравију будућу генерацију.

Опширније о овој теми говорила је Др Марија Перковић,начелница Службе за хемодијализу Дома здравља "Др Јован Јовановић-Змај" у Старој Пазови.

Прилог можете погледати ovde.

Матурантима представљен рад Дома здравља „Др Јован Јовановић Змај“
07.03.2016 -

Око 15 матураната гимназије "Бранко Радичевић" , који се припремају за студије медицине, стоматологије, фармације, биохемије, дефектологије и психологије, су посетили дом здравља "Др Јован Јовановић Змај" у Старој Пазови. Са њима су били и чланови Тима за каријерно вођење педагог Снежана Инђић, Ирена Кузмановић, професор немачког језика и Људмила Ракочевић, професор филозофије.

Ученике је дочекао др Александар Омеровић, лекар специјалиста интерне медицине и директор Дома здравља.

Др Омеровић је говорио о специфичностима лекарског позива, о организовању здравствених служби, о историји медицине у Србије.Показао је ђацима департмане хитне помоћи, физикалне терапије, опште праксе, интервенције, зубне службе, апотеке. Врло разложно и убедљиво је објашњавао нашим ђацима специфичности појединих специјалистичких служби.

Матуранти су врло пажљиво са пуно занимања пратили оно што им је директор Омеровић говорио и трудили су се да не ремете пацијенте. На свим одељњима наилазили смо на изузетно предусретљиве и љубазне здравствене раднике, који су са пуно разумевања примили наше маруранте и трудили се да им покажу оно што их занима.

Детаљније

Поглед из кревета - писмо пацијента
26.02.2016 -

Поводом четворогодишњице почетка рада Центра за дијализу , овога пута преносимо у целини писмо нашег пацијента.

Поглед из кревета

Пре четири године 19.марта 2012. године отрочео је са радом савремени Центар за хемодијализу др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови а на иницијативу и у сарадњи са Домом здравља Стара Пазова, локалном самоуправом али и захваљујући значајној донацији владе Италије од 15 савремених апарата за хемодијализу.

Хемодијализни центар ради у две смене сваки дан осим недељом и у њему се обавља неопходна терапија за више од 40 пацијената бубрежних болесника са територије општина Стара Пазова и Инђија.

Дом здравља Др Јован Јовановић Змај као и хемодијализни центар поседују неопходне сертификате и акредитације за рад као и потребно здравствено и остало особље неопходно за рад у хемодијализном центру где је стручна едукација стална.

Свака годишњица има свој значај, буди сећања на претходни период и ствара жељу да наредни буде бољи. Будите поносни на до сада урађеном јер се то огледа у резултатима и квалитету комплетне хемодијализе који нама пацијентима који из кревета свакодневно учествујемо у раду и активностима хемодијализног центра највише значи и утиче на укупно здравствено стање.

Специфично за бубрежне болеснике је хронична анемија поред других здравствених проблема који не ретко утичу на психу стварајући нервозу због немоћи да се понекад обаве и основне неопходне радње (лична хигијена и сл.) ра замислите сада 40 и више таквих пацијената различитих карактера и ћуди са својим проблемима које поред примарне хемодијализе пази и сервисира младо љубазно стручно медицинско особље.

Хемодијализни центар је пример како треба организовати рад једне службе а ту постоји нешто много боље и значајније јер се и ми пацијенти осећамо да смо људска бића и да неком нешто значимо не само вербално већ и суштински.

Свако од нас је био принуђен да у одређеном тренутку буде на болничком лечењу:уградња цвк као и ав фистуле а и због многих других здравствених проблема и поредити хемодијализу у болници и нашем хемодијализном центру је једноставно неупоредиво. Можда су у болницама искуснији али они су занатлије где недостаје однос као у породици што се само може осетити у нашем хемодијализном центру. Једноставно у болници је однос хладан а пацијент је маргинизован и као баласт.

Лежим у кревету на чистој постељини која се сваку смену мења чистом и поред исправних, добро одржаваних и сервисираних апарата за хемодијализу, гледам наше докторе и остало медицинско и друго особље младост, смех, ведрина, атмосфера за пожелети. Добар дан! Здраво! Како сте? Има ли неких тегоба? Љубазно, природно чуо сам на хиљаде пута, комуникација за сваку похвалу примерена и одмерена.

Медицинско особље у чистим испегланлм радним униформама весело, расположено,смирено са лакоћом решава како редовне тако и непредвиђене ситуације а све у духу Хипократове заклетве начела Козме и Дамјана у давању и даривању знања на добробит и телесну и духовну радост и оздрављење као и задатке сестринства од Флоренс Најтингел ра до ових најновијих у складу са временом и позивом. Одговорне, младе а наше које не бих мењао ни у јеном тренутку. Једино спавачима некад све то засмета јер их пробуде због мерења притиска.

У оваквој атмосфери и време брже пролази а болест се лакше подноси и настављају животне активности скоро као код здравих људи.

Најискреније честитам на досадашњем раду као и поводом годишњисе ! Наставите овакав рад јер то је прави и једини пут.

Квалитетан однос и рад значајно побољшава и одржава нас као пацијенте а афирмише и враћа наду да сви могу тако не само у здравству већ уопште у друштву. Наше сестре су лепе и лепше, младе и млађе, љубазне и љубазније, стручне и стручније, друштвене и друштвеније, одговорне и одговорније. Једноставно најбоље су.

Велико хвала свима у хемодијализном центру Др Јован Јовановић Змај Стара Пазова.

Милан Мишић

Међународни дан безбедног интернета
09.02.2016 - Дипл.соц.радник Верица Поповић, координатор Стручног тима за заштиту деце од злостављања и занемаривања Дома здравља

Поводом Међународног дана безбедног интернета ( 09.02.2016.), Стручни тим за заштиту деце од злостављања и занемаривања Дома здравља је организовао предавање на тему:"НАСИЉЕ И ЗЛОСТАВЉАЊЕ ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА".

Излагачи су били : Игор Јурић испред Фондације "Тијана Јурић" из Суботице и Биљана Кикић Грујић испред Центра за безбедни интернет, Нет патрола РС из Новог Сада.

Излагачи су током предавања изнели предности и добре стране интернета али су посебно указали на ОПАСНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ : онлајн завођење, дечји приступ порнографији, дистрибуцију дечје порнографије, разне групе и удружења на интернету, шиканирање- вршњачко насиље и трговину људима.Указали су и на знаке упозорења уколико родитељи, старатељи и други одрасли их уоче при коришћењу интернета од стране деце. Дали су савете "ШТА ТРЕБА ДА УРАДИМО" да би се превенирало насиље путем интернета.

Детаљније

Амбуланти Дома здравља у Војки поклоњена икона
19.01.2016 -

Храм Пренос моштију Светог оца Николаја из Војке, на предлог вероучитеља Светогора Сандића а уз благослов Српске православне цркве, поклонио је данас освештану икону Светог Нектарија Егинског, војачкој амбуланти. Свети Нектарије Егински, који се упокојио 1920. године био је наш савременик, који није толико познат у народу, рекао је Михајло Живковић, студент теологије, приликом уручења поклона истакавши, да је црква овим поклоном хтела да укаже на то, да људи треба да верују и да је сваки проблем решив. Уз захвалност за икону, која од сад краси хол војачке амбуланте, директор дома здравља др Александар Омеровић је изразио наду, да ће све амбуланте у општини имати неко духовно обележје.

Прилог можете погледати ovde.

Заштитимо децу од пиротехничких средстава
28.12.2015 -

ПЕТАРДЕ НИСУ ИГРАЧКЕ!!!

Приближава се Нова година и Божић, многима незамисливи без пиротехничких средстава (петарди, ватромета, бакљи, прскалица, бенгалске шибице и др.).Иако се сматра да је реч о безазленим дечијим забавама здравствена и полицијска статистика, медији сваке године демантују те тврдње. Извештаји нас сваке године опомињу о опасностима и трагичним последицама употребе петарди и других сличних пиротехничких средстава. Најмлађи су најчешће жртве празничне еуфорије и славља зачињеног забавним "експлозивним направама".

Исчекивање Божића и Нове године треба да буде време мира за сву децу , а не дани када би их требали водити у болницу.

Више информација о овој теми можете погледади ovde.

Прилог припремила Васиљевић Драгана, Специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља