Професионална орјентација- посета Дому здравља
01.06.2016 - Дипл.соц.радник Верица Поповић

Пред сам крај свог осмогодишњег школовања, ученици осмих разреда ОШ "Херој Јанко Чмелик" Стара Пазова , посетили су са својим професорима Јармилком Долинај и Оливером Милетић-Пановић Дом здравља "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова.

По посети здравственим службама Дома здравља, један број ученика је изказао заинтересованост и за посету здравственим сарадницима ( логопед, психолог, социјални радник ).Приликом посете социјалном раднику распитивали су се о школовању за позив социјалног радника ( о Смеру социјална политика и социјални рад - Факултет политичких наука у Београду) и о пословима социјалног радника у Дому здравља ( ради у области социјалне заштите за потребе свих служби Дома здравља, решава социјалне проблеме хроничних болесника, координира рад са службом социјалне заштите и ООЦК, врши смештај пацијената у социјалну установу,итд).

Посебну заинтересованост су изказали за рад социјалног радника у области превенције злостављања и занемаривања деце, превенције насиља над женама, раду са родитељима хронично оболеле деце и деце са сметњама у развоју као и о &нбсп;раду у Саветовалишту за младе .

31.мај - Светски дан без дуванског дима
31.05.2016 -

Светски дан без дуванског дима обележава се 31. маја, а циљ је да се укаже на здравствене ризике који су повезани са употребом цигарета. Према подацима Светске здравствене организације употреба дувана је попримила епидемијске размере и представља једну од највећих здравствених претњи у свету.

Статистика показује да се конзумирање цигарета повезује са смртним исходом код око шест милиона људи годишње. Ове године Светски дан без дуванског дима обележава се под слоганом "Припремимо се за безлична паковања дуванских производа". Жеља је да се укаже да је промоција здравих стилова живота важна у превентиви.

Више о овој акцији можете прочитати у следећем документу:

Svetski dan bez duvanskog dima.

Стручни сусрет представника здравственог система, система социјалне заштите и система раног образовања у Општини Стара Пазова
31.05.2016 -

Уз сагласност начелнице Педијатријске службе др Лјиљане Пејић и начелника Епидемиолошке службе др Душана Колджића,Поливалентна патронажна служба и социјални радник ДЗ "Др Јован Јовановић Змај" Стара Пазова , организовали су сусрет представника : здравственог система ( Поливалентна патронажна служба, специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља, здравствени медијатор, социјални радник), система социјалне заштите ( Центар за социјални рад у Старој Пазови - Служба за заштиту деце и омладине) и система раног образовања ПУ "Полетарац" Стара Пазова) у просторијама Превентивног центра.

Повод организовања сусрета била је Стручна конференција на тему : "Подршка породици: актуелни трендови у развоју програма кућних посета породицама", Филозофски факултет, Нови Сад, одржана 14.05.2016.Известиоци са Стручне конференције су биле: Јелена Бранковић, директорица Центра за подршку раном развоју и породичним односима "Хармонија" из Новог Сада - суорганизаторка Стручне конференције у Новом Саду и Верица Поповић, социјални радник Дома здравља.

Присутнима су представљене теме:

Нове улоге и облици рада патронажне службе , Реализација програма кућних посета за подршку развоју родитељских улога и Социјални рад у систему здравства.

Обележена недеља здравих уста и зуба
19.05.2016 -

Служба дечје стоматологије Дома здравља Др Ј.Ј. Змај и предшколска установа Полетарац одржали су данас у старопазовачком парку централну манифестацију у оквиру акције обележавања недеље здравља уста и зуба. Малишани из вртића су са транспарентима у рукама и у костимима од рециклираних материјала рецитовали песме на ову тему. Анимација деце, ослобађање страха од зубара и непосредан контак са стоматолозима у нешто другачијем окружењу, циљ је овогодишње акције.

Већ 26 година, трећа недеља маја посвећена је промоцији здравља уста и зуба, а истиче значај превенције, одржавање хигијене и редовних посета зубару. Како би промовисали здравље уста и зуба дечји стоматолози старопазовачког Дома здравља ове недеље обилазили су предшколске установа на територији наше општине, али како истиче докторка Бојана Марковска, специјалиста дечје и превентивне стоматологије, превенција је важна како за децу тако и за одрасле.

Прилог можете погледати ovde.

Недеља здравља уста и зуба 2016.
12.05.2016 -

У циљу интензивирања активности које имају за циљ унапређење и очување оралног здравља, у Србији се дуже од две деценије, сваке године у трећој недељи маја традиционално обележава Недеља здравља уста и зуба.

Као и сваке године Дом здравља учествује у овој акцији од 16.05. до 20.05.2016. Током целе године служба дечије и превентивне стоматологије ради на превентивном програму а у току ове недеље акценат је на најмлађима - деци предшколског узраста.

У току ове недеље служба дечије стоматологије обилазиће предшколске установе у целој општини, дружећи се са децом уз адекватан програм и то:

  • Понедељак : Крњешевци , Војка , Нова Пазова,
  • Уторак: Сурдук , Белегиш , Стари Бановци
  • Среда: Голубинци,
  • Четвртак: Стара Пазова,
  • Петак: Нови Бановци и Каблар.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:

-Одржавање адекватне хигијене што подразумева редовно прање зуба ујутро и увече као после сваког оброка и коришћење конца за зубе,
-Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана,
-Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају,
-Безбедно физичко окружење,
-Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога,
-Престанак или смањење конзумирања алкохола,
-Престанак пушења.

Више о Недељи здравља уста и зуба 2016 можете прочитати ovde.

Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу средњошколаца АП Војводине
28.04.2016 -

На позив директора и педагога Техничке школе и уз сагласност директора Дома здравља "Др Ј.Ј.Змај" у Старој Пазови, психолог и социјални радник установе су узели учешће у ваннаставном пројекту "Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу средњошколаца АП Војводине у школској 2015/2016". Већ другу годину за редом, ученици средњих школа на територији општине Стара Пазова ( Техничка школа, Економско- трговинска школа "Вук Караджић" и Гимназиј а "Бранко Радичевић") су укључени у овај пројекат кој и има за циљ обуку у области сексуалног здравственог васпитања. До сада су обуку реализовали само наставници - едукатори обучени у Институту за јавно здравље Војводине а ове године ради упознавања са :

- делокругом рада стручњака ( гинеколог, психолог, уролог, социј ални радник),

- са стањима због којих се млади обраћају ( први преглед, контролни прегледи....),

- као и мотивисање за коришћење услуга у систему здравствене, психолошке и социјалне заштите,

укључени су били психолог и социјални радник Дома здравља, који су дана 28.04.2016 године ,у пуној великој сали Беле зграде реализовали предавање на тему "Хајде да комуницирамо".

Испред Дома здравља, предавању је присуствовала и Васиљевић Драгана, специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља.

Недеља имунизације у Европском региону СЗО
25.04.2016 -

Недеља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета од болести које се могу спречити вакцинацијом, са посебним акцентом на децу из тешко доступних вулнерабилних и маргинализованих група, који је иницирала СЗО у октобру 2005. године, а у чије обележавање се укључила Србија од почетка.

Имунизација је једна од најуспешнијих јавноздравствених иницијатива. Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести укључујући рак грлића материце, дифтерију, хепатитис Б, морбиле, заушке, велики кашаљ, запаљење плућа, дечију парализу, проливе изазване ротавирусом, рубелу и тетанус.

Имунизација је допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању дечије парализе. У 2015. години навршило се 17 година од последњег регистрованог аутохтоног случаја дечије парализе изазваног дивљим полиовирусом у Европском региону СЗО (Турска 1998.). Све земље региона стекле су статус земаља без полиомијелитиса у јуну 2002. године.

Вакцине су временом постале жртве свога успеха, јер се не "виде" оболели од тих болести, већ само они који нису имали прилику да оболе, јер су вакцинисани.

Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света.

Више о имунизацији можете прочитати у следећим документима:

Nedelja imunizacije.

Оbrаćаnjе rоditеljimа.

Brоšurа - imunizаciја.

Brоšurа zа rоditеljе - pnеumоkоknа bоlеst.

Дечији стоматолог
20.04.2016 -

Неправилан раст зуба код деце није ретка појава, а нарочито ако је дете дуго користило цуцлу или сисало палац. Неправилан раст зуба код деце лако се исправља, поготово ако се лечењу приступи у раној фази. Дечији стоматолози препоручују да родитељи што раније почну да доводе децу код зубара, да би се она навикла и да се не плаше, али и ради превенције.Хигијена зуба треба да почне већ са појавом првог зубића. С обзиром на пораст ортодонтских аномалија благовремена корекција је веома важна и подразумева ношење зубних протеза.

Прилог можете погледати ovde.