Недеља здравља уста и зуба 2016.
12.05.2016 -

У циљу интензивирања активности које имају за циљ унапређење и очување оралног здравља, у Србији се дуже од две деценије, сваке године у трећој недељи маја традиционално обележава Недеља здравља уста и зуба.

Као и сваке године Дом здравља учествује у овој акцији од 16.05. до 20.05.2016. Током целе године служба дечије и превентивне стоматологије ради на превентивном програму а у току ове недеље акценат је на најмлађима - деци предшколског узраста.

У току ове недеље служба дечије стоматологије обилазиће предшколске установе у целој општини, дружећи се са децом уз адекватан програм и то:

  • Понедељак : Крњешевци , Војка , Нова Пазова,
  • Уторак: Сурдук , Белегиш , Стари Бановци
  • Среда: Голубинци,
  • Четвртак: Стара Пазова,
  • Петак: Нови Бановци и Каблар.

Опште препоруке за очување оралног здравља су:

-Одржавање адекватне хигијене што подразумева редовно прање зуба ујутро и увече као после сваког оброка и коришћење конца за зубе,
-Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана,
-Коришћење заштитне опреме за спортске активности и придржавање прописаних мера безбедности у саобраћају,
-Безбедно физичко окружење,
-Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога,
-Престанак или смањење конзумирања алкохола,
-Престанак пушења.

Више о Недељи здравља уста и зуба 2016 можете прочитати ovde.

Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу средњошколаца АП Војводине
28.04.2016 -

На позив директора и педагога Техничке школе и уз сагласност директора Дома здравља "Др Ј.Ј.Змај" у Старој Пазови, психолог и социјални радник установе су узели учешће у ваннаставном пројекту "Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу средњошколаца АП Војводине у школској 2015/2016". Већ другу годину за редом, ученици средњих школа на територији општине Стара Пазова ( Техничка школа, Економско- трговинска школа "Вук Караджић" и Гимназиј а "Бранко Радичевић") су укључени у овај пројекат кој и има за циљ обуку у области сексуалног здравственог васпитања. До сада су обуку реализовали само наставници - едукатори обучени у Институту за јавно здравље Војводине а ове године ради упознавања са :

- делокругом рада стручњака ( гинеколог, психолог, уролог, социј ални радник),

- са стањима због којих се млади обраћају ( први преглед, контролни прегледи....),

- као и мотивисање за коришћење услуга у систему здравствене, психолошке и социјалне заштите,

укључени су били психолог и социјални радник Дома здравља, који су дана 28.04.2016 године ,у пуној великој сали Беле зграде реализовали предавање на тему "Хајде да комуницирамо".

Испред Дома здравља, предавању је присуствовала и Васиљевић Драгана, специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља.

Недеља имунизације у Европском региону СЗО
25.04.2016 -

Недеља имунизације је годишњи догађај чији је општи циљ повећање обухвата имунизацијом јачањем уверења о потреби заштите сваког детета од болести које се могу спречити вакцинацијом, са посебним акцентом на децу из тешко доступних вулнерабилних и маргинализованих група, који је иницирала СЗО у октобру 2005. године, а у чије обележавање се укључила Србија од почетка.

Имунизација је једна од најуспешнијих јавноздравствених иницијатива. Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести укључујући рак грлића материце, дифтерију, хепатитис Б, морбиле, заушке, велики кашаљ, запаљење плућа, дечију парализу, проливе изазване ротавирусом, рубелу и тетанус.

Имунизација је допринела искорењивању великих богиња и доприноси искорењивању дечије парализе. У 2015. години навршило се 17 година од последњег регистрованог аутохтоног случаја дечије парализе изазваног дивљим полиовирусом у Европском региону СЗО (Турска 1998.). Све земље региона стекле су статус земаља без полиомијелитиса у јуну 2002. године.

Вакцине су временом постале жртве свога успеха, јер се не "виде" оболели од тих болести, већ само они који нису имали прилику да оболе, јер су вакцинисани.

Достизање и одржавање колективног имунитета популације против заразних болести болести вакцинацијом је суштина заједничких напора у свим земљама света.

Више о имунизацији можете прочитати у следећим документима:

Nedelja imunizacije.

Оbrаćаnjе rоditеljimа.

Brоšurа - imunizаciја.

Brоšurа zа rоditеljе - pnеumоkоknа bоlеst.

Дечији стоматолог
20.04.2016 -

Неправилан раст зуба код деце није ретка појава, а нарочито ако је дете дуго користило цуцлу или сисало палац. Неправилан раст зуба код деце лако се исправља, поготово ако се лечењу приступи у раној фази. Дечији стоматолози препоручују да родитељи што раније почну да доводе децу код зубара, да би се она навикла и да се не плаше, али и ради превенције.Хигијена зуба треба да почне већ са појавом првог зубића. С обзиром на пораст ортодонтских аномалија благовремена корекција је веома важна и подразумева ношење зубних протеза.

Прилог можете погледати ovde.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЗДРАВЉА ПОД СЛОГАНОМ
08.04.2016 -

Поводом Светског дана здравља, који се ове године обележава под слоганом "Победимо дијабетес", Дом здравља "Др Ј.Ј. Змај" у Старој Пазови је, на Тргу др Зорана Ђинђића, организовао акцију бесплатног мерење шећера у крви, крвног притиска, одређивања процента масти у организму, као и индекса телесне масе. Поред брзе и једноставне провере здравственог стања суграђани су добили и савете значајне за превенцију шећерне болести, која је у порасту, како у свету, тако и код нас. Међутим, охрабрује чињеница да се може смањити ризик од настанка дијабетеса, односно његовог најчешћег типа дијабетеса 2. Клиничка истраживања су показала да релативно мале промене у стилу живота: усвајање правилног начина исхране, повећање физичке активности и одржавање нормалне телесне тежине смањују ризик за настанак дијабетеса преко 50 посто.

Прилог можете погледати ovde.

Светски дан здравља — 7. април 2016. —
04.04.2016 -

Глобална епидемија дијабетеса је један од највећих јавноздравствених изазова 21. века са великим хуманим, социјалним и економским последицама. Оболели од дијабетеса имају 2-4 пута вепи ризик од шлога и срчанор инфаркта. Поред тога, дијабетес је најчешхи узрок слепила код радноактивног становништва, затим терминалне бубрежне болести и нетрауматских ампутација доњих екстремитета. На Генералној скупштини УН 2006. године усвојена је Резолуција о дијабетесу. Тада је по први пут једно незаразно обољење - дијабетес, означено као глобални проблем који се третира попут епидемије заразне болести. Дијабетес сваке године однаси исти број живота као ХиВ/АИДС! У свету око 415 милиона људи има дијабетес, а број оболелих и даље расте невероватном брзином посебно у земљама у развоју. Већина оболелих је старости 45-65 година, што одгавара најпродуктивнијем периоду живота.

Наша земља следи узлазни тренд оболевања земаља у транзицији. Према резултатима "Истраживања здравља станавништва Србије", у протеклих 10 година број особа са дијагнозом дијабетеса порастао је готово 50%, тако да данас у Србији око 470.000 особа (8,1% становништва) живи са дијабетесом. Ако томе дадамо још 40% оболелих, кад којих дијабетес још није откривен, укупан број оболелих од шећерне болести у Србији процењује се на 760.000.

Детаљније

Светски дан бубрега
10.03.2016 -

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и интернационалног удружења Фондација за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега "Болести бубрега код деце - спречимо на време" има за циљ да шира јавност постане свесна чињенице да болести бубрега утичу на милионе људи широм света, укључујући и децу која могу бити у ризику од болести бубрега у раном узрасту. Дакле, у овогодишњој кампањи, информисаћемо родитеље, старатеље, младе пацијенте, доносиоце одлука и јавност о важности откривањуа и лечења болести бубрега у детињству, како би изградили здравију будућу генерацију.

Опширније о овој теми говорила је Др Марија Перковић,начелница Службе за хемодијализу Дома здравља "Др Јован Јовановић-Змај" у Старој Пазови.

Прилог можете погледати ovde.

Матурантима представљен рад Дома здравља „Др Јован Јовановић Змај“
07.03.2016 -

Око 15 матураната гимназије "Бранко Радичевић" , који се припремају за студије медицине, стоматологије, фармације, биохемије, дефектологије и психологије, су посетили дом здравља "Др Јован Јовановић Змај" у Старој Пазови. Са њима су били и чланови Тима за каријерно вођење педагог Снежана Инђић, Ирена Кузмановић, професор немачког језика и Људмила Ракочевић, професор филозофије.

Ученике је дочекао др Александар Омеровић, лекар специјалиста интерне медицине и директор Дома здравља.

Др Омеровић је говорио о специфичностима лекарског позива, о организовању здравствених служби, о историји медицине у Србије.Показао је ђацима департмане хитне помоћи, физикалне терапије, опште праксе, интервенције, зубне службе, апотеке. Врло разложно и убедљиво је објашњавао нашим ђацима специфичности појединих специјалистичких служби.

Матуранти су врло пажљиво са пуно занимања пратили оно што им је директор Омеровић говорио и трудили су се да не ремете пацијенте. На свим одељњима наилазили смо на изузетно предусретљиве и љубазне здравствене раднике, који су са пуно разумевања примили наше маруранте и трудили се да им покажу оно што их занима.

Детаљније