Дан Дома здравља
28.11.2016 -

Здравствени радници пазовачког дома здравља, који од 76.године носи назив "Др Јован Јовановић Змај", традиционално су у петак обележили Дан установе, који се сваке године организује око дана Змајевог рођења. Дом здравља у Старој Пазови формиран је 1958.године, иако су прве амбуланте биле основане још крајем 18.века. Готово након шест деценија постојања старопазовачки дом здравља се сврства у уређеније домове здравља у Војоводини и Србији, без гужви на ходницима и дужих чекања. У склопу дома здравља раде амбуланте у свим насељима општине, а пацијентима су поред примарне здравствене заштите, доступни и неки специјалистички прегледи. Сви запослени се труде да одрже реноме, који ова установа има, чему свакако доприносе и сарадници, пре свега Општина Стара Пазова, која има слух за здравство и која у значајној мери финанскијски помаже рад дома здравља, рекао је на прослави директор Др Александар Омеровић и истакао да је старопазовачки дом здравља један од малобројних у Србији, који послује позитивно, што су препознале и фармацеутске куће са којима сарађује.

Прилог можете погледати ovde.

Дом здравља обележио славу Свети Козма и Дамјан
15.11.2016 -

У свечарској атмосфери у Дому здравља у Старој Пазови традиционално је обележна слава лекара, Свети Козма и Дамјан. Обред сечења славског колача служио је јереј Зоран Ерић, парох старопазовачки, а присутнима се обратио директор Дома здравља "др Ј.Ј. Змај", др Александар Омеровић, нагласивши да празник Светих Врача, Козме и Дамјана, лекари и здравствене установе славе као заштитнике своје професије, а лекарска професија подразумева да се лекари воде начелима која су од давнина постављена пред њих, што значи да за своје услуге не траже надокнаду осим оне коју им је држава дала. Родоначелоници лекарске професије Свети Козма и Дамјан, управо су били лекари који су несебично помагали људима, а своје услуге нису наплаћивали.

Прилог можете погледати ovde.

14.Новембар - Светски дан дијабетеса
14.11.2016 -

Светски дан дијабетеса 2016. године обележава се под слоганом "ПОГЛЕД НА ДИЈАБЕТЕС". Ове године кампања је усмерена на промоцију значаја скрининга дијабетеса и његових компликација.

Кључне поруке кампање су:

1.Скрининг типа 2 дијабетеса може значајно променити ток болести и смањити ризик за настанак компликација дијабетеса.

2. Скрининг компликација дијабетеса је есенцијална компонента контроле свих типова дијабетеса.

Детаљније

Дечја недеља у Дому здравља
12.10.2016 -

У периоду од 03.10. до 09.10.2016., у Дому здравља "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова , обележена је Дечја недеља.

Мото Дечје недеље био је:"Нећу да бригам, хоћу да се играм".

План обележавања Дечје недеље у установи је реализовао Тим на челу са Начелницом службе за заштиту деце - педијатром Пејић др Лјиљаном и представницима служби у установи : специјалиста дерматовенерологије Матијевић - Дељанин др Милка, главна сестра Грујић Слађана, медицинске сестре ППС Николин Снежана и Вршка Катарина, здравствена медијаторка Јовановић Оливера и социјална радница Поповић Верица.

Полазећи од општих циљева Дечје недеље: скретање пажње најшире јавности на права и потребе детета, покретање иницијатива и нових акција које доприносе побољшању положаја деце и остваривању њихових права као и подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права и оптимални развој сваког детета, Тим је :

- реализовао промоцију Дечје недеље у установи,

- обавио теренске посете вишечланим породицама са децом у приградским и насељима локалне заједнице,

- имао Отворена врата и примао породице у току недеље,

- примио у посету представнике образовних институција из локалне заједнице

- подржао социјално партнерство Дома здравља и ПУ " Полетарац" Стара Пазова у пројекту " Отворени вртић" за децу из осетљивих друштвених група која не похађају вртић,

- подржао активност "мостова међу генерацијама" Центра за социјални рад у Старој Пазови, на октобарским данима солидарности са старијим људима и присуствовао на радионицама за унапређење комуникације / саветовању на тему породичних односа Удружења " ФИЛИА ПЕТ" из Старе Пазове.

План обележавања Дечије недеље можете да прочитате ovde.

Светски дан срца 2016
29.09.2016 -

Светски дан срца 2016. године је усмерен на ширење порука које се односе на то , шта људи могу да ураде да побољшају здравље свог срца. Слоган овогодишње кампање гласи "Оснажите свој живот"

Неправилна исхрана, недовољна физичка активност и пушење најчешћи су узроци који доводе до кардиоваскуларних обољења.Свака особа старија од 40 година убраја се у ризичну категорију која би због нередових систематских контрола здравља могла добити неку од кардиоваскуларних болести.Здравствени радници истичу да старија популација чешће контролише своје здравље, као и да чак 70 одсто старијег становништа преко 50 година у општини Стара Пазова болује од хипертензије, најчешћег симптома који указује на поремећај рада кардиваскуларног система.

Поводом Светског дана срца који се обележава 29. септембра, Црвени крст Стара Пазова и Дом здравља "Др Јован Јоваовић Змај" организовали су акцију превентивне контроле крвог притиска и нивоа шечера у крви, као и редовну акцију добровољног давања крви испред зграде Општине у Старој Пазови.Са циљем превенције ове болести, око стотинак мештана старопазовачке општине искористило је прилику да у оквиру обележавања Светског дана срца испред зграде Општине провере вредност крвног притиска и ниво шећера у крви, али и да дају крв.Из Дома здравља у Старој Пазови препоручују чешће систематске контроле како би се спречила кардиоваскуларна обољења.

Шта можете да урадите да сачувате и побољшате рад свог срца можете да прочитате ovde.

Прилог о акцији Дома здравља поводом Светског дана срца можете погледати ovde.

У част пријема ученика првих разреда и почетка Нове школске 2016 / 2017. године - Техничка школа Стара Пазова
31.08.2016 - Верица Поповић, дипломирани социјални радник

На позив Управе Техничке школе у Старој Пазови и уз сагласност и стручне препоруке начелнице Педијатријске службе ДЗ "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова - Пејић др Лјиљане, психолог и социјални радник Дома здравља су узели учешће у првом сусрету новоуписаних ученика, њихових родитеља, колектива Техничке школе и свих релевантних социјалних партнера школе у локалној заједници - Општини Стара Пазова.

Сусрету у холу Техничке школе, поред представника Дома здравља, присуствовали су и представници : Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, Центра за културу и Канцеларије за младе.

Представници Дома здравља су упознали присутне са Стратешким планом установе и са здравствено-васпитним активностима које су прилагођене свим популационим групацијама а посебно младима.

Указали су и на здравствено-васпитне активности које доприносе одговорном родитељству, на разноликост садржаја , будући да се превасходно кроз унапређење вештина родитељства доприноси синергичном деловању на здравље и развој деце , а што је највиши циљ свих одговорних социјалних партнера .

Предавање о злоупотреби дроге
27.06.2016 -

Поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, Црвени крст Стара Пазова организовао је у сарадњи са Полицијском станицом и Домом здравља Стара Пазова предавање на ову тему. О болестима зависности, симптомима и знацима наркоманије говорио је др Александар Омеровић, директор старопазовачког дома здравља, који је истакао да радозналост, несигурност у породици и психопатолошки проблеми, најчешће доводе младе људе до конзумирања дроге и да је све више пацијената, без наде за оздрављење. Дрога је све присутнија, кокаин и хероин сада се појављују и у основним школама. Полиција је појачала контролу и у неколико наврата ухапсила дилере дроге у зонама школа, истакао је заменик командира Полицијске станице Стара Пазова Драган Врањеш. Против наркоманије се мора борити сваки дан, што полиција и чини, додао је Врањеш и напоменуо да је осим телефона 192 грађанима од скоро доступна и емаил адреса.

Осим читавог низа заразних болести и самоубилачких тенденција, наркоманија доводи и до криминала, агресивног понашања, насиља, нагласила је инспектора Марина Чапо. Проблем наркоманије тиче се свих, а посебну улогу у препознавању и лечењу имају родитељи.

Саветовање на тему
06.06.2016 - Дипл.соц.радник Верица Поповић

Дана 06.06.2016., у ОШ "Симеон Араницки", Стара Пазова, одржано је једнодневно саветовање на тему " Спремност образовног система за укључивање сваког детета" у приоритетној области: подршка инклузивном образовању и превенција раног напуштања формалног образовања.

Специфичан циљ скупа био је : унапређивање квалитета пружања додатне подршке деци - ученицима из осетљивих група и са потешкоћама у развоју, повезивањем и умрежавањем свих учесника у образовно-васпитном раду.

Општи циљ био је умрежавање сва три система ( здравствени, образовни и систем социјалне заштите ) кроз јачање капацитета служби и структура у заједници које су неопходне не само за свакодневно функционисање и задовољавање животних потреба деце већ и за њихов максималан развој потенцијала.Тим поводом позиву да присуствују саветовању испред ДЗ "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова су се одазвали: здравствени медијатор, логопед и социјални радник, будући да они осим у раду са децом, непосредно спроводе и здравствено-васпитне активности и обуку родитеља вештинама неопходним за правилан раст и развој њихове деце.