Светски дан срца 2016
29.09.2016 -

Светски дан срца 2016. године је усмерен на ширење порука које се односе на то , шта људи могу да ураде да побољшају здравље свог срца. Слоган овогодишње кампање гласи "Оснажите свој живот"

Неправилна исхрана, недовољна физичка активност и пушење најчешћи су узроци који доводе до кардиоваскуларних обољења.Свака особа старија од 40 година убраја се у ризичну категорију која би због нередових систематских контрола здравља могла добити неку од кардиоваскуларних болести.Здравствени радници истичу да старија популација чешће контролише своје здравље, као и да чак 70 одсто старијег становништа преко 50 година у општини Стара Пазова болује од хипертензије, најчешћег симптома који указује на поремећај рада кардиваскуларног система.

Поводом Светског дана срца који се обележава 29. септембра, Црвени крст Стара Пазова и Дом здравља "Др Јован Јоваовић Змај" организовали су акцију превентивне контроле крвог притиска и нивоа шечера у крви, као и редовну акцију добровољног давања крви испред зграде Општине у Старој Пазови.Са циљем превенције ове болести, око стотинак мештана старопазовачке општине искористило је прилику да у оквиру обележавања Светског дана срца испред зграде Општине провере вредност крвног притиска и ниво шећера у крви, али и да дају крв.Из Дома здравља у Старој Пазови препоручују чешће систематске контроле како би се спречила кардиоваскуларна обољења.

Шта можете да урадите да сачувате и побољшате рад свог срца можете да прочитате ovde.

Прилог о акцији Дома здравља поводом Светског дана срца можете погледати ovde.

У част пријема ученика првих разреда и почетка Нове школске 2016 / 2017. године - Техничка школа Стара Пазова
31.08.2016 - Верица Поповић, дипломирани социјални радник

На позив Управе Техничке школе у Старој Пазови и уз сагласност и стручне препоруке начелнице Педијатријске службе ДЗ "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова - Пејић др Лјиљане, психолог и социјални радник Дома здравља су узели учешће у првом сусрету новоуписаних ученика, њихових родитеља, колектива Техничке школе и свих релевантних социјалних партнера школе у локалној заједници - Општини Стара Пазова.

Сусрету у холу Техничке школе, поред представника Дома здравља, присуствовали су и представници : Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, Центра за културу и Канцеларије за младе.

Представници Дома здравља су упознали присутне са Стратешким планом установе и са здравствено-васпитним активностима које су прилагођене свим популационим групацијама а посебно младима.

Указали су и на здравствено-васпитне активности које доприносе одговорном родитељству, на разноликост садржаја , будући да се превасходно кроз унапређење вештина родитељства доприноси синергичном деловању на здравље и развој деце , а што је највиши циљ свих одговорних социјалних партнера .

Предавање о злоупотреби дроге
27.06.2016 -

Поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, Црвени крст Стара Пазова организовао је у сарадњи са Полицијском станицом и Домом здравља Стара Пазова предавање на ову тему. О болестима зависности, симптомима и знацима наркоманије говорио је др Александар Омеровић, директор старопазовачког дома здравља, који је истакао да радозналост, несигурност у породици и психопатолошки проблеми, најчешће доводе младе људе до конзумирања дроге и да је све више пацијената, без наде за оздрављење. Дрога је све присутнија, кокаин и хероин сада се појављују и у основним школама. Полиција је појачала контролу и у неколико наврата ухапсила дилере дроге у зонама школа, истакао је заменик командира Полицијске станице Стара Пазова Драган Врањеш. Против наркоманије се мора борити сваки дан, што полиција и чини, додао је Врањеш и напоменуо да је осим телефона 192 грађанима од скоро доступна и емаил адреса.

Осим читавог низа заразних болести и самоубилачких тенденција, наркоманија доводи и до криминала, агресивног понашања, насиља, нагласила је инспектора Марина Чапо. Проблем наркоманије тиче се свих, а посебну улогу у препознавању и лечењу имају родитељи.

Саветовање на тему
06.06.2016 - Дипл.соц.радник Верица Поповић

Дана 06.06.2016., у ОШ "Симеон Араницки", Стара Пазова, одржано је једнодневно саветовање на тему " Спремност образовног система за укључивање сваког детета" у приоритетној области: подршка инклузивном образовању и превенција раног напуштања формалног образовања.

Специфичан циљ скупа био је : унапређивање квалитета пружања додатне подршке деци - ученицима из осетљивих група и са потешкоћама у развоју, повезивањем и умрежавањем свих учесника у образовно-васпитном раду.

Општи циљ био је умрежавање сва три система ( здравствени, образовни и систем социјалне заштите ) кроз јачање капацитета служби и структура у заједници које су неопходне не само за свакодневно функционисање и задовољавање животних потреба деце већ и за њихов максималан развој потенцијала.Тим поводом позиву да присуствују саветовању испред ДЗ "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова су се одазвали: здравствени медијатор, логопед и социјални радник, будући да они осим у раду са децом, непосредно спроводе и здравствено-васпитне активности и обуку родитеља вештинама неопходним за правилан раст и развој њихове деце.

Професионална орјентација- посета Дому здравља
01.06.2016 - Дипл.соц.радник Верица Поповић

Пред сам крај свог осмогодишњег школовања, ученици осмих разреда ОШ "Херој Јанко Чмелик" Стара Пазова , посетили су са својим професорима Јармилком Долинај и Оливером Милетић-Пановић Дом здравља "Др Ј.Ј.Змај" Стара Пазова.

По посети здравственим службама Дома здравља, један број ученика је изказао заинтересованост и за посету здравственим сарадницима ( логопед, психолог, социјални радник ).Приликом посете социјалном раднику распитивали су се о школовању за позив социјалног радника ( о Смеру социјална политика и социјални рад - Факултет политичких наука у Београду) и о пословима социјалног радника у Дому здравља ( ради у области социјалне заштите за потребе свих служби Дома здравља, решава социјалне проблеме хроничних болесника, координира рад са службом социјалне заштите и ООЦК, врши смештај пацијената у социјалну установу,итд).

Посебну заинтересованост су изказали за рад социјалног радника у области превенције злостављања и занемаривања деце, превенције насиља над женама, раду са родитељима хронично оболеле деце и деце са сметњама у развоју као и о &нбсп;раду у Саветовалишту за младе .

31.мај - Светски дан без дуванског дима
31.05.2016 -

Светски дан без дуванског дима обележава се 31. маја, а циљ је да се укаже на здравствене ризике који су повезани са употребом цигарета. Према подацима Светске здравствене организације употреба дувана је попримила епидемијске размере и представља једну од највећих здравствених претњи у свету.

Статистика показује да се конзумирање цигарета повезује са смртним исходом код око шест милиона људи годишње. Ове године Светски дан без дуванског дима обележава се под слоганом "Припремимо се за безлична паковања дуванских производа". Жеља је да се укаже да је промоција здравих стилова живота важна у превентиви.

Више о овој акцији можете прочитати у следећем документу:

Svetski dan bez duvanskog dima.

Стручни сусрет представника здравственог система, система социјалне заштите и система раног образовања у Општини Стара Пазова
31.05.2016 -

Уз сагласност начелнице Педијатријске службе др Лјиљане Пејић и начелника Епидемиолошке службе др Душана Колджића,Поливалентна патронажна служба и социјални радник ДЗ "Др Јован Јовановић Змај" Стара Пазова , организовали су сусрет представника : здравственог система ( Поливалентна патронажна служба, специјалиста струковна медицинска сестра јавног здравља, здравствени медијатор, социјални радник), система социјалне заштите ( Центар за социјални рад у Старој Пазови - Служба за заштиту деце и омладине) и система раног образовања ПУ "Полетарац" Стара Пазова) у просторијама Превентивног центра.

Повод организовања сусрета била је Стручна конференција на тему : "Подршка породици: актуелни трендови у развоју програма кућних посета породицама", Филозофски факултет, Нови Сад, одржана 14.05.2016.Известиоци са Стручне конференције су биле: Јелена Бранковић, директорица Центра за подршку раном развоју и породичним односима "Хармонија" из Новог Сада - суорганизаторка Стручне конференције у Новом Саду и Верица Поповић, социјални радник Дома здравља.

Присутнима су представљене теме:

Нове улоге и облици рада патронажне службе , Реализација програма кућних посета за подршку развоју родитељских улога и Социјални рад у систему здравства.

Обележена недеља здравих уста и зуба
19.05.2016 -

Служба дечје стоматологије Дома здравља Др Ј.Ј. Змај и предшколска установа Полетарац одржали су данас у старопазовачком парку централну манифестацију у оквиру акције обележавања недеље здравља уста и зуба. Малишани из вртића су са транспарентима у рукама и у костимима од рециклираних материјала рецитовали песме на ову тему. Анимација деце, ослобађање страха од зубара и непосредан контак са стоматолозима у нешто другачијем окружењу, циљ је овогодишње акције.

Већ 26 година, трећа недеља маја посвећена је промоцији здравља уста и зуба, а истиче значај превенције, одржавање хигијене и редовних посета зубару. Како би промовисали здравље уста и зуба дечји стоматолози старопазовачког Дома здравља ове недеље обилазили су предшколске установа на територији наше општине, али како истиче докторка Бојана Марковска, специјалиста дечје и превентивне стоматологије, превенција је важна како за децу тако и за одрасле.

Прилог можете погледати ovde.