Предавање у центру за превенцију
27.12.2011 -

У уторак 27.децембра Др Александар Омеровић,начелник Службе за здравствену заштиту одраслог становништва,одржао је предавање на тему"Избор и употреба антибиотика у општој пракси" у Превентивном центру Дома здравља Др Јован Јовановић-Змај Стара Пазова. Ово предавање које је у оквиру интерне едукације било посвећено здравственим радницима,представља најновије смернице у лечењу антибиотицима према водичима добре клиничке праксе Министарства здравља Републике Србије и привукло је велики број лекара и медицинских сестара.На једноставан и лако примењив начин,представљене су смернице у лечењу антибиотицима респираторних,ОРЛ,уринарних,уролошких,гастроинтестиналних и инфекција коже и меких ткива.Била је то прилика да се понови већ познато и сазна оно што је ново,а све у циљу квалитетног рада лекара у Служби опште медицине нашег Дома здравља.

Плаћање лекара по учинку
23.12.2011 -

Плаћање лекара по учинку, које би требало да заживи половином наредне године, биће организовано на основу просечног учинка који остваре у матичним здравственим установама и то неће подразумевати смањење плата, већ ће само десет одсто плате зависити од радног учинка, изјавила је помоћник министра здравља Зорица Павловић.

Она је казала да ће, после усвајања измена и допуна Закона о платама у државним органима и јавним службама, у сарадњи са репрезентативним синдикатима, бити донета Уредба о корективном коефицијенту, којом ће бити прецизније дефинисано плаћање лекара.

У обзир ће бити узет број прегледа код изабраног лекара, спровођење превентивних програма, прописивање лекова и неће бити одређен просек Републике, већ установе и ту норму, како је казала, неће бити тешко остварити.

Детаљније

Стоматолошке услуге поново на књижицу
22.12.2011 -

Од 1. јануара 2012. године стоматолошке услуге до 26. године живота поново ће бити део обавезног здравственог осигурања, поручила је докторка Весна Милинковић, специјалиста стоматолошке протетике и начелница Стоматолошке службе у старопазовачком Дому здравља. Поред средњошколаца и студената у групи корисника који имају право на бесплатне стоматолошке услуге су и пацијенти који су социјално угрожени и материјално необезбеђени, као и корисници који примају социјалну помоћ, рекла је др Милинковић.

РФЗО утврдио максималан број дана одсуства с посла
21.12.2011 -

РФЗО утврдио максималан број дана одсуства с посла, у зависности од дијагнозе. Прописан и минимум прегледа које пацијент током боловања мора да обави.

На боловања ће се у Србији ускоро ићи "по шеми" и унапред ће се тачно знати колико пацијент максимално може да болује.Број дана одсуства са посла због болести, за сваку дијагнозу појединачно, дефинисан је правилником о боловањима.

У Републичком фонду здравственог осигурања потврђено да је Управни одбор РФЗО усвојио овај документ и сад се чека да се о њему изјасни и Министарство здравља.

Према новом предлогу, рецимо, за прелом кука или кичме, по завршетку болничког лечења пацијент ће моћи да добије 90 дана "поштеде", за акутни бронхитис 21 дан, за тромбозу вена 30, а у тежим случајевима и до 60 дана...

Детаљније

Право на избор лекара у Дому здравља
17.12.2011 - Др Александар Омеровић

Начелник Службе за здравствену заштиту одраслог становништва са кућним лечењем - Др Александар Омеровић,гостовао је на РТВ Стара Пазова и истакао да изабраног лекара има скоро пет милиона грађана Србије, односно 73,49 одсто становништва,док је у нашој општини тај проценат око 70 посто.Иако се са овим програмом кренуло пре шест година, још увек један број осигураника није се определио за доктора који ће бринути о њиховом здрављу. Они ће то морати да учине до 1. јануара 2012. године, јер у супротном неће моћи да овере здравствену књижицу и имаће право само на хитну медицинску помоћ.

Законом о здравстеном осигурању дефинисано је право на избор лекара у Дому здравља на подручју матичне филијале или на подручју пребивалишта,односно боравишта.Лекар се бира из области опште медицине,педијатрије,стоматологије и жене старије од 15 година из области гинекологије.Изабрани лекар брине о свим сегментима здравља пацијената. Увек је у току са њиховим здравственим стањем и увек има довољно времена за пацијента. Код изабраног лекара прегледи се заказују телефоном и на тај начин избегава чекање -рекао је Др Омеровић.

Детаљније

РЗЗО АПЕЛУЈЕ НА РАЦИОНАЛНИЈУ КУПОВИНУ ЛЕКОВА
05.12.2011 -

У прва три месеца 2011. године подигнуто је два милиона и 30.000 кутија лекова више него у истом периоду прошле године

Директор Републичког завода за здравствено осигурање Александар Вуксановић изјавио је да је број преписаних медикамената у сталном порасту и апеловао на осигуранике РЗЗО да рационалније купују лекове. Пре четири године је осигураницима РЗЗО преписано 70 милиона различитих лекова, а да се ове године очекује да та цифра премаши 100 милиона.

Листа лекова је пре четири године&нбсп;финансијски била дупло мања него данас.Осигураници РЗЗО нерационалним трошењем лекова шкоде себи јер угрожавају здравствено стање, а новац се троши улудо.

Детаљније

Успешно завршен курс
05.12.2011 -

Медицински техничари Дома здравља Јован Јовановић Змај су у петак 02. децембар 2011 успешно завршили курс "школа дијализе" на КБЦ Звездара.Курс је организовало удружење нефролошких сестара србије.Курс је акредитован а сертификати које су том приликом добили признати су у целој Европи.Школу је похађало седам медицинских техничара почев од 17.10.2011.

Детаљније

3.децембар - Међународни дан особа са инвалидитетом
03.12.2011 -

У Србији, према незваничним проценама, живи око 800.000 инвалида о чијим потребама и положају држава и друштво још не воде довољно рачуна.

Број притужби које се односе на кршење права ових грађана је удвостручен и тај податак показује да друштво није у довољној мери уклонило препреке за слободно кретање инвалидних особа, наводи се у саопштењу."Упркос прописима нису одговарајуће прилагођена радна места њиховим потребама, а лицима којима је за самосталан живот потребна подршка, подршку пружамо у институцијама где су одвојени од својих породица.

Детаљније