Од марта електронске здравствене књижице
05.01.2012 -

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Александар Вуксановић најавио је да ће од марта почети додела електронских здравствених књижица грађанима.

Вуксановић је казао да ће се најпре са поделом књижица са чипом почети у Ваљеву, а након тога и у другим местима у Србији.

Таква врста здравствене легитимације омогућиће бржи и лакши преглед код лекара и подизање лекова у апотекама.

План је, да се грађанима уручи милион и по картица до краја године, а РФЗО је дужан да у року од три године свим здравственим осигураницима омогући нове књижице.

Цена замене књижица које ће важити 10 година, износиће око 400 динара, а процењено је да су укупни трошкови издавања нових књижица око 20 милиона евра.

Представљени нови Национални водичи добре клиничке праксе
29.12.2011 -

У организацији Републичке стручне комисије за израду и имплементацију водича добре клиничке праксе Министарства здравља Републике Србије и Агенције за акредитацију здравствених установа Србије у Београду је одржана конференција на којој су стручној јавности представљени водичи добре клиничке праксе.

На конференцији су учествовали проф. др Зоран Станковић, министар здравља Републике Србије, проф. др. Горан Милашиновић, председник Републичке стручне комисије за израду и имплементацију водича добре клиничке праксе, др. Снежана Манић, директор Агенције за акредитацију здравствених установа Србије (Азуса) и стручњаци који су учествовали у припреми водича. Стручној јавности представљено је осам нових националних водича добре клиничке праксе: Дијагностицирање и лечење липидских поремећаја, Исхемијска болест срца, Исхемијски мождани удар, Карцином плућа, Депресија, Артеријска хипертензија, Третман препонских кила одраслих Поремећај рада штитне жлезеде.

Детаљније

НОВИ БИОХЕМИЈСКИ АНАЛИЗАТОР У ДОМУ ЗДРАВЉА
29.12.2011 -

Клиничко - биохемијска лабораторија Дома здравља Др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови набавила је нови савремени биохемијски анализатор. У питању је донација компаније АДОЦ, која је увозник и ексклузивни заступник Немачке дијагностичке компаније РОШ.Докторка Светлана Мраковић, шеф Клиничко - биохемијске лабораторије, је истакла да ће примена овог веома брзог и прецизног апарата знатно унапредити квалитет рада лабораторије и смањити гужве.

Овера здравствених књижица за запослене на шест месеци
28.12.2011 -

Правилником о изменама и допунама Правилника о исправи о здравственом осигурању и посебној исправи за коришћење здравствене заштите (Сл.гласник РС бр.89/11 и 91/11-испр.) који је ступио на снагу 03.12.2011. године прописано је да се здравствене књижице за запослене оверавају на шест месеци.

Такође, податке о плаћеним доспелим доприносима Републичком фонду за здравствено осигурање доставља Пореска управа на основу Протокола о пословно-техничкој сарадњи који је закључен 26.05.2009. године.

Предавање у центру за превенцију
27.12.2011 -

У уторак 27.децембра Др Александар Омеровић,начелник Службе за здравствену заштиту одраслог становништва,одржао је предавање на тему"Избор и употреба антибиотика у општој пракси" у Превентивном центру Дома здравља Др Јован Јовановић-Змај Стара Пазова. Ово предавање које је у оквиру интерне едукације било посвећено здравственим радницима,представља најновије смернице у лечењу антибиотицима према водичима добре клиничке праксе Министарства здравља Републике Србије и привукло је велики број лекара и медицинских сестара.На једноставан и лако примењив начин,представљене су смернице у лечењу антибиотицима респираторних,ОРЛ,уринарних,уролошких,гастроинтестиналних и инфекција коже и меких ткива.Била је то прилика да се понови већ познато и сазна оно што је ново,а све у циљу квалитетног рада лекара у Служби опште медицине нашег Дома здравља.

Плаћање лекара по учинку
23.12.2011 -

Плаћање лекара по учинку, које би требало да заживи половином наредне године, биће организовано на основу просечног учинка који остваре у матичним здравственим установама и то неће подразумевати смањење плата, већ ће само десет одсто плате зависити од радног учинка, изјавила је помоћник министра здравља Зорица Павловић.

Она је казала да ће, после усвајања измена и допуна Закона о платама у државним органима и јавним службама, у сарадњи са репрезентативним синдикатима, бити донета Уредба о корективном коефицијенту, којом ће бити прецизније дефинисано плаћање лекара.

У обзир ће бити узет број прегледа код изабраног лекара, спровођење превентивних програма, прописивање лекова и неће бити одређен просек Републике, већ установе и ту норму, како је казала, неће бити тешко остварити.

Детаљније

Стоматолошке услуге поново на књижицу
22.12.2011 -

Од 1. јануара 2012. године стоматолошке услуге до 26. године живота поново ће бити део обавезног здравственог осигурања, поручила је докторка Весна Милинковић, специјалиста стоматолошке протетике и начелница Стоматолошке службе у старопазовачком Дому здравља. Поред средњошколаца и студената у групи корисника који имају право на бесплатне стоматолошке услуге су и пацијенти који су социјално угрожени и материјално необезбеђени, као и корисници који примају социјалну помоћ, рекла је др Милинковић.

РФЗО утврдио максималан број дана одсуства с посла
21.12.2011 -

РФЗО утврдио максималан број дана одсуства с посла, у зависности од дијагнозе. Прописан и минимум прегледа које пацијент током боловања мора да обави.

На боловања ће се у Србији ускоро ићи "по шеми" и унапред ће се тачно знати колико пацијент максимално може да болује.Број дана одсуства са посла због болести, за сваку дијагнозу појединачно, дефинисан је правилником о боловањима.

У Републичком фонду здравственог осигурања потврђено да је Управни одбор РФЗО усвојио овај документ и сад се чека да се о њему изјасни и Министарство здравља.

Према новом предлогу, рецимо, за прелом кука или кичме, по завршетку болничког лечења пацијент ће моћи да добије 90 дана "поштеде", за акутни бронхитис 21 дан, за тромбозу вена 30, а у тежим случајевима и до 60 дана...

Детаљније