Обавештење о стручном састанку педијатријске секције
02.03.2012 - Администратор

Дана 03.03.2012. године у времену од 11:00 13:00х у просторијама Дома здравља Инђија у организацији Српског лекарског друштва - Друштво лекара Војводине - Педијатријска секција биће одржан СТРУЧНИ САСТАНАК са следећим програмом:

Program

Национални водичи добре клиничке праксе
10.02.2012 -

Током 2011. године Републичка стручна комисија за израду и имплементацију водича добре клиничке праксе Министарства здравља, уз подршку Агенције за акредитацију здравствених установа Србије, израдила је нових осам Националних водича добре клиничке праксе.

Водичи су доступни на Интернет презентацији Министарства здравља Републике Србије (www.zdravlje.gov.rs)и Агенције за акредитацију здравствених установа Србије (www.azus.gov.rs).

Предавање у центру за превенцију
01.02.2012 -

Дана 03.02.2012 год. у 14 часова у превентивном центру биће одржано предавање на тему "Збрињавање инфективног отпада".

Предавач је Снежана Каурин-Филип - струковна медицинска сестра.

Позивају се сви заинтересовани а посебно све медицинске сестре и све спремачице.

31.јануар-Национални дан у борби против дуванског дима
31.01.2012 - Др Милена Гајић

31.јануар је Национални дан у борби против дуванског дима.Ове године се обележава под слоганом Уживај без дуванског дима.

Већина људи зна да је пушење штетно.Да ли сте сигурни да знате колико је стварно штетно?У Србији пуши 1/3 становника.Због дувана годишње умре око 16000 особа-сваког дана Србија изгуби око 44 живота.Да ли знате због чега?Дувански дим изазива рак плућа,рак усне дупље и грла,рак мокраћне бешике,рак желуца,рак грлића материце,инфаркт,коронарну болест,мождани удар,анеуризму аорте,хроничну опструктивну болест плућа,астму,импотенцију,пушачку ногу,упалу ждрела и гласних жица,оштећење чула мириса,прелом кука.Труднице изложене дуванском диму ризикују превремени порођај и угрожавају здравље своје бебе.

Деца изложена дуванском диму чешће добијају упале дисајних путева,средњег уха и астму.

Дувански дим настаје сагоревањем цигарете и удише се пушењем.Дувански дим садржи 4000 хемикалија од којих је 81 канцерогена.

Детаљније

САОПШТЕЊЕ ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ ПОВОДОМ НАПАДА НА ЛЕКАРЕ ЧЛАНОВЕ КОМИСИЈЕ РЕПУБЛИЧКОГ ФОНДА ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ
30.01.2012 -

У истом дану када је донешена правоснажна пресуда за несавесно лечење, две лекарке су брутално нападнуте на свом радном месту, јер су одбиле да продуже боловање особи која на то није имала право. Руководећи се високим стандардима струке, медицинске науке и лекарске етике, поштујући законе Републике Србије и штитећи новац свих грађана Србије, наше колегице су донеле исправну одлуку, због које су претучене и малтретиране.

Лекарска комора Србије упозорава јавност Србије да је ово један од бројних случајева насиља над лекарима који обављају свој посао одговорно, стручно и етички. Овакви случајеви су много чешћи него што се о њима говори у медијима, и врх су леденог брега. Нажалост, и даље се такви инциденти третирају као кафанска туча, а њихови виновници гоне само прекршајно.

Лекарска комора Србије поштује цивилизацијску тековину права пацијената у Србији, али упозорава јавност и медије у Србији да осим права, једнак део те тековине су обвезе пацијената.

Сатанизација лекарске професије која је последњих година присутна у јавности и медијима у Србији доводи до великих личних трагедија, али и до урушавања система вредности у Србији.

Стога Лекарска комора сматра да је последњи час да лекари добију статус службених особа са свим обвезама и правима које он подразумева. Неопходно је што пре донети Закон о лекарству, у коме ће то бити јасно речено.

Лекарска комора Србије ће се наставити активно залагање за доношење овог закона, свим демократским средствима.

Насиље над лекарима представља пораз цивилизације, што Лекарска комора не може и неће толерисати.

Прим др Татјана Радосављевић,

Директор Лекарске коморе Србије

ШЕСТА ЕУРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ
20.01.2012 -

Од 21. до 28. јануара 2011. године одржава се шеста еуропска недеља превенције рака грлића материце са циљем подизања нивоа знања о раку грлића материце и његовој превенцији, као и мотивисање становништва за учешће у активностима које имају за циљ смањење обољевања и умирања од рака. Покретач акције је Еуропска асоцијација за борбу против рака грлића материце.

Током Недеље превенције у преко 30 земаља Еуропе истовремено се одвијају бројне активности - предавања за стручну и ширу јавност, јавне манифестације, наступи на медијима, а све у циљу ширења знања о важности и могућностима борбе против рака грлића материце. Значајне активности које се обављају током ове недеље су потписивање петиције "Стоп раку грлића материце" и подела брошева "Бисер мудрости". Петиција има за циљ прикупљање милион потписа, који би били предати Еуропском парламенту са циљем да рад на програмима превенције у будућности учини обавезним.

У Србији се у оквиру недеље превенције рака грлића материце од почетка обележавања организује велики број активности попут предавања, трибине, гостовања на телевизији и радију. У домовима здравља и болницама, гинеколози, патолози, епидемиолози и стручњаци других профила током ове недеље организују предавања и разговоре у којима женама објашњавају важност редовног одласка на гинеколошки преглед.

Детаљније

Предавање у центру за превенцију
19.01.2012 -

Предавање на тему "Болести предњег сегмента ока" одржаће се 24.02012 у просторијама превентивног центра са почетком у 14 часова.

Предавач је др Даница Анђић , офтамолог.

Предавање је у оквиру интерне едукације.

Пацијенти на шалтеру сазнају да нису осигурани
11.01.2012 -

За месец дана здравствене установе провериле исправност више од 100.000 књижица. Пацијенти тек на шалтерима сазнали да их послодавци нису осигурали.

САМО у децембру здравствене установе, које су у онлајн систему, провериле су исправност више од 100.000 здравствених књижица. Многи пацијенти су тако, тек на шалтерима домова здравља, сазнали да им послодавци не уплаћују осигурање и да, осим у хитним случајевима, могу да плате преглед или да одустану од посете лекару.

С друге стране, установе које нису биле толико ревносне, морале су саме да намире трошкове лечења пацијената за које се накнадно испоставило да немају здравствено осигурање.

Колико је здравствених установа и колику штету претрпело због инструкције државе да се за прошлу годину књижице овере свима који су били осигурани 31. децембра 2010. године - без провере о уплати доприноса - нема прецизних података. Та одлука је, на пример, само један београдски дом здравља коштала око милион динара!