САОПШТЕЊЕ ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ ПОВОДОМ НАПАДА НА ЛЕКАРЕ ЧЛАНОВЕ КОМИСИЈЕ РЕПУБЛИЧКОГ ФОНДА ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ
30.01.2012 -

У истом дану када је донешена правоснажна пресуда за несавесно лечење, две лекарке су брутално нападнуте на свом радном месту, јер су одбиле да продуже боловање особи која на то није имала право. Руководећи се високим стандардима струке, медицинске науке и лекарске етике, поштујући законе Републике Србије и штитећи новац свих грађана Србије, наше колегице су донеле исправну одлуку, због које су претучене и малтретиране.

Лекарска комора Србије упозорава јавност Србије да је ово један од бројних случајева насиља над лекарима који обављају свој посао одговорно, стручно и етички. Овакви случајеви су много чешћи него што се о њима говори у медијима, и врх су леденог брега. Нажалост, и даље се такви инциденти третирају као кафанска туча, а њихови виновници гоне само прекршајно.

Лекарска комора Србије поштује цивилизацијску тековину права пацијената у Србији, али упозорава јавност и медије у Србији да осим права, једнак део те тековине су обвезе пацијената.

Сатанизација лекарске професије која је последњих година присутна у јавности и медијима у Србији доводи до великих личних трагедија, али и до урушавања система вредности у Србији.

Стога Лекарска комора сматра да је последњи час да лекари добију статус службених особа са свим обвезама и правима које он подразумева. Неопходно је што пре донети Закон о лекарству, у коме ће то бити јасно речено.

Лекарска комора Србије ће се наставити активно залагање за доношење овог закона, свим демократским средствима.

Насиље над лекарима представља пораз цивилизације, што Лекарска комора не може и неће толерисати.

Прим др Татјана Радосављевић,

Директор Лекарске коморе Србије

ШЕСТА ЕУРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ
20.01.2012 -

Од 21. до 28. јануара 2011. године одржава се шеста еуропска недеља превенције рака грлића материце са циљем подизања нивоа знања о раку грлића материце и његовој превенцији, као и мотивисање становништва за учешће у активностима које имају за циљ смањење обољевања и умирања од рака. Покретач акције је Еуропска асоцијација за борбу против рака грлића материце.

Током Недеље превенције у преко 30 земаља Еуропе истовремено се одвијају бројне активности - предавања за стручну и ширу јавност, јавне манифестације, наступи на медијима, а све у циљу ширења знања о важности и могућностима борбе против рака грлића материце. Значајне активности које се обављају током ове недеље су потписивање петиције "Стоп раку грлића материце" и подела брошева "Бисер мудрости". Петиција има за циљ прикупљање милион потписа, који би били предати Еуропском парламенту са циљем да рад на програмима превенције у будућности учини обавезним.

У Србији се у оквиру недеље превенције рака грлића материце од почетка обележавања организује велики број активности попут предавања, трибине, гостовања на телевизији и радију. У домовима здравља и болницама, гинеколози, патолози, епидемиолози и стручњаци других профила током ове недеље организују предавања и разговоре у којима женама објашњавају важност редовног одласка на гинеколошки преглед.

Детаљније

Предавање у центру за превенцију
19.01.2012 -

Предавање на тему "Болести предњег сегмента ока" одржаће се 24.02012 у просторијама превентивног центра са почетком у 14 часова.

Предавач је др Даница Анђић , офтамолог.

Предавање је у оквиру интерне едукације.

Пацијенти на шалтеру сазнају да нису осигурани
11.01.2012 -

За месец дана здравствене установе провериле исправност више од 100.000 књижица. Пацијенти тек на шалтерима сазнали да их послодавци нису осигурали.

САМО у децембру здравствене установе, које су у онлајн систему, провериле су исправност више од 100.000 здравствених књижица. Многи пацијенти су тако, тек на шалтерима домова здравља, сазнали да им послодавци не уплаћују осигурање и да, осим у хитним случајевима, могу да плате преглед или да одустану од посете лекару.

С друге стране, установе које нису биле толико ревносне, морале су саме да намире трошкове лечења пацијената за које се накнадно испоставило да немају здравствено осигурање.

Колико је здравствених установа и колику штету претрпело због инструкције државе да се за прошлу годину књижице овере свима који су били осигурани 31. децембра 2010. године - без провере о уплати доприноса - нема прецизних података. Та одлука је, на пример, само један београдски дом здравља коштала око милион динара!

Од марта електронске здравствене књижице
05.01.2012 -

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Александар Вуксановић најавио је да ће од марта почети додела електронских здравствених књижица грађанима.

Вуксановић је казао да ће се најпре са поделом књижица са чипом почети у Ваљеву, а након тога и у другим местима у Србији.

Таква врста здравствене легитимације омогућиће бржи и лакши преглед код лекара и подизање лекова у апотекама.

План је, да се грађанима уручи милион и по картица до краја године, а РФЗО је дужан да у року од три године свим здравственим осигураницима омогући нове књижице.

Цена замене књижица које ће важити 10 година, износиће око 400 динара, а процењено је да су укупни трошкови издавања нових књижица око 20 милиона евра.

Представљени нови Национални водичи добре клиничке праксе
29.12.2011 -

У организацији Републичке стручне комисије за израду и имплементацију водича добре клиничке праксе Министарства здравља Републике Србије и Агенције за акредитацију здравствених установа Србије у Београду је одржана конференција на којој су стручној јавности представљени водичи добре клиничке праксе.

На конференцији су учествовали проф. др Зоран Станковић, министар здравља Републике Србије, проф. др. Горан Милашиновић, председник Републичке стручне комисије за израду и имплементацију водича добре клиничке праксе, др. Снежана Манић, директор Агенције за акредитацију здравствених установа Србије (Азуса) и стручњаци који су учествовали у припреми водича. Стручној јавности представљено је осам нових националних водича добре клиничке праксе: Дијагностицирање и лечење липидских поремећаја, Исхемијска болест срца, Исхемијски мождани удар, Карцином плућа, Депресија, Артеријска хипертензија, Третман препонских кила одраслих Поремећај рада штитне жлезеде.

Детаљније

НОВИ БИОХЕМИЈСКИ АНАЛИЗАТОР У ДОМУ ЗДРАВЉА
29.12.2011 -

Клиничко - биохемијска лабораторија Дома здравља Др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови набавила је нови савремени биохемијски анализатор. У питању је донација компаније АДОЦ, која је увозник и ексклузивни заступник Немачке дијагностичке компаније РОШ.Докторка Светлана Мраковић, шеф Клиничко - биохемијске лабораторије, је истакла да ће примена овог веома брзог и прецизног апарата знатно унапредити квалитет рада лабораторије и смањити гужве.

Овера здравствених књижица за запослене на шест месеци
28.12.2011 -

Правилником о изменама и допунама Правилника о исправи о здравственом осигурању и посебној исправи за коришћење здравствене заштите (Сл.гласник РС бр.89/11 и 91/11-испр.) који је ступио на снагу 03.12.2011. године прописано је да се здравствене књижице за запослене оверавају на шест месеци.

Такође, податке о плаћеним доспелим доприносима Републичком фонду за здравствено осигурање доставља Пореска управа на основу Протокола о пословно-техничкој сарадњи који је закључен 26.05.2009. године.