7. АПРИЛ 2012. СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА
30.03.2012 - Центар за промоцију здравља

Сваке године 7. априла се обележава Светски дан здравља као годишњица оснивања Светске здравствене организације (СЗО). Светски дан здравља је глобална кампања која позива лидере свих земаља да се сваке године фокусирају на један од јавно-здравствених проблема од глобалног значаја и пружа могућност да се започне удружена акција у циљу заштите и унапређења здравља и благостања људи.

Тема Светског дана здравља 2012. године је Старење и здравље, а овогодишњи слоган кампање је "Здравље додаје живот годинама" наглашавајући да добро здравље током живота помаже старијим особама да воде продуктиван живот у старости и да буду подршка својим породицама и заједници. Старење дотиче сваког од нас - било да смо млади или стари, мушкарци или жене, богати или сиромашни, без обзира на то где живимо.

"СТАРЕЊЕ И ЗДРАВЉЕ: ЗДРАВЉЕ ДОДАЈЕ ЖИВОТ ГОДИНАМА"

Боља заштита и праћење трудница
26.03.2012 - А.Мали - Дневник

После гинеколошке амбуланте Дома здравља "Др Јован Јовановић Змај" у Старој Пазови и одељење гинекологије у Новој Пазови је добило ЦТГ апарат, што је значајан корак у борби за већи наталитет на овом подручју. Како објашњава директор Дома здравља, др. Жељко Катић, апарат је обезбеђен на иницијативу др. Светлане Мраковић, руководиоца клиничко биохемијске лабораторије, која је предложила да се један нерентабилан апарат за тестове коагулације замени за ЦТГ апарат са Општом болницом у Сремској Митровици.

Цена овог ЦТГ апарата је 1500 еура, а његов значај за труднице неупоредиво је већи, истакла је др. Јелица Прокић, начелница одељења гинекологије Дома здравља објаснивши да се ради о кардио-тохографу, апарату неопходном установама примарне здравствене заштите трудница управо за адекватно праћење трудноће, нарочито после шестог месеца. Овим уређајем се процењује стање бебе и евентуални степен угрожености.

Детаљније

Обавештење свим службама
21.03.2012 - Комисија за континуирану едукацију ДЗ-а

Дана 31.03.2012 у 10 часова, одржаће се радионица на тему "ПОГЛЕД, ОСМЕХ, ГЛАС- ПУТ КА БЕЗБЕДНОМ ПАЦИЈЕНТУ".

Радионица је акредитована за све здравствене техничаре а за учеснике носи 6 бодова.

Број учесника је ограничен на 50 а радионица ће се одржати у Превентивном центру.

Почео са радом Центар за дијализу Дома здравља “Др Јован Јовановић Змај“
19.03.2012 -

Данас је почео са радом Центар за дијализу Дома здравља Др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови. Објекат је освештан у суботу од стране старешина старопазовачких храмова, свештеника: Срђана Ђурђевића и Миодрага Лујића. Од укупно 30 бубрежних болесника, колико их је тренутно на територији наше општине, у Дијализа центру ће бити збринуто 18 пацијената који више неће морати свакодневно да путују педесетак километара у Сремску Митровицу и Земун, рекао је др Бошко Степановић, начелник Службе хемодијализе. Модеран објекат Дијализа центра поседује 11 места, са 15 савремених апарата, које је донирала Влада Италије, а за реконструкцију објекта издвојено је 3,5 милиона динара, нагласио је директор старопазовачког Дома здравља др Жељко Катић. Доктор Катић је истакао да би у априлу требало да почну радови на реконструкцији амбуланти у Голубинцима и Војки и Антитуберкулозног диспанзера у Новој Пазови. Свечано отварање Центра за дијализу биће уприличено почетком наредног месеца.

Председник Тадић обишао центар за дијализу
15.03.2012 -

Комплетно опремљен центар за дијализу у Старој Пазовии,у пратњи председника општине Стара Пазова Горана Јовића, и осталих челника наше општине обишао је председник Србије Борис Тадић.

"Ово што сам видео је корак према становништву, људима који имају посебне потребе за лечење, и то је један корак који омогућава олакшање живота, онима који у овом случају трпе бубрежне болести. Поред регионалних центара за дијализу, формирају се центри у оквиру Дома здравља као што је у Старој Пазови. Стара Пазова неће више бити позната само по Кући фудбала него и по свему осталом, изузетно сам задовољан овим што сам видео, стварно свака част", истакао је председник Србије Борис Тадић, обраћајући се присутним докторима, сестрама и челницима општине Стара Пазова.

Детаљније

Обавештење свим службама
15.03.2012 - Комисија за континуирану едукацију ДЗ-а

Дана 17.03.2012 године са почетком у 14.00 часова у позоришној сали у Старој Пазови организован је :

Акредитован едукативни курс "Полно преносиве инфекције и њихов значај".

Предавачи су лекари за јавно здравље Ужице.

Курс је намењен свим запосленим медицинске струке и предвиђено је 6 екстерних бодова.

Интерно предавање
05.03.2012 - Администратор

Дана 09.03.2012 у 14 часова у просторијама превентивног центра, одржаће се интерно предавање на тему ДЕЗИНФЕКЦИЈА И СТЕРИЛИЗАЦИЈА У СТОМАТОЛОШКОЈ ОРДИНАЦИЈИ.

Аутор и предавач је надзорна стоматолошка сестра Ана Барнак.

Позивају се сви заинтересовани да присуствују предавању.

8.март - Светски дан бубрега
02.03.2012 - Преузето са сајта Завода за јавно здравље

Светски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног Удружења Фондација за бубрег у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега је:

"Донирај бубрег-продужи живот".

Детаљније