Светски дан без дуванског дима
30.05.2012 -

Светски дан без дуванског дима - 31. мај, који се ове године обележава са темом "Уплитање дуванске индустрије", има за циљ да се унапреди свест о потреби спровођења мера на разоткривању покушаја дуванске индустрије да спречи примену Оквирне конвенције о контроли дувана.Дуванска индустрија користи различите тактике да би утицала на политике контроле дувана, од улагања у социјалне програме, финансирања научних и истраживачких установа, до покретања парница против држава.

Светска здравствена организација је донела Водич за примену оних чланова Оквирне конвенције о контроли дувана који се односе заштиту политика јавног здравља од комерцијалних и других интереса дуванске индустрије. Водичем су предложене мере које, између осталог, ограничавају интеракцију са дуванском индустријом и обезбеђују транспарентност одлука у области контроле дувана.

Детаљније

22. Недеља здравља уста и зуба
25.05.2012 -

Под слоганом "Право је време за здрав осмех" обележена је 22.Недеља здравља уста и зуба, као круна свеукупних годишњих активности за очување и унапређење оралног здравља становништва Србије, у организацији Стоматолошког факултета Универзитета у Београду и Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут"

Детаљније

Обележен дан сестринства
14.05.2012 -

Дом здравља Др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови је у суботу 12.05.2012 пригодним културно- уметничким програмом обележио Међународни дан сестринства који се прославља 12. маја у част рођења Флоренс Најтингејл, прве медицинске сестре која је истовремено била и утемељивач ове професије. У име установе присутне је поздравио директор др Жељко Катић, који је честитајући медицинским сестрама празник истакао да су оне стубови функционисања старопазовачког Дома здравља.Свечаност старопазовачког Дома здравља увеличао је Градски хор под руководством Радмиле Андрејевић, који је извео пет атрактивних композиција из свог богатог репертоара.

Детаљније

Свечано отворен регионални Центар за хемодијализу
03.04.2012 - Тањуг, РТВ

У Старој Пазови је данас отворен регионални Центар за хемодијализу, који ће моћи да прими 60 пацијента, захваљујући донацији Владе Италије од око 3,5 милиона евра.

Председник општине Горан Јовић је рекао да је тај центар јединствен у овом делу Србије, који ће допринети и позитивном европском имиджу Старе Пазове, а пацијенти више неће морати на дијализу да путују у Београд или Сремску Митровицу.

Директорка Канцеларије италијанске кооперације у Београду Санта Моле рекла је новинарима, након отварања и обиласка Центра за дијализу, да је Влада Италије за донацију апарата тој здравственој установи издвојила око 3,5 милиона евра.

Детаљније

7. АПРИЛ 2012. СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА
30.03.2012 - Центар за промоцију здравља

Сваке године 7. априла се обележава Светски дан здравља као годишњица оснивања Светске здравствене организације (СЗО). Светски дан здравља је глобална кампања која позива лидере свих земаља да се сваке године фокусирају на један од јавно-здравствених проблема од глобалног значаја и пружа могућност да се започне удружена акција у циљу заштите и унапређења здравља и благостања људи.

Тема Светског дана здравља 2012. године је Старење и здравље, а овогодишњи слоган кампање је "Здравље додаје живот годинама" наглашавајући да добро здравље током живота помаже старијим особама да воде продуктиван живот у старости и да буду подршка својим породицама и заједници. Старење дотиче сваког од нас - било да смо млади или стари, мушкарци или жене, богати или сиромашни, без обзира на то где живимо.

"СТАРЕЊЕ И ЗДРАВЉЕ: ЗДРАВЉЕ ДОДАЈЕ ЖИВОТ ГОДИНАМА"

Боља заштита и праћење трудница
26.03.2012 - А.Мали - Дневник

После гинеколошке амбуланте Дома здравља "Др Јован Јовановић Змај" у Старој Пазови и одељење гинекологије у Новој Пазови је добило ЦТГ апарат, што је значајан корак у борби за већи наталитет на овом подручју. Како објашњава директор Дома здравља, др. Жељко Катић, апарат је обезбеђен на иницијативу др. Светлане Мраковић, руководиоца клиничко биохемијске лабораторије, која је предложила да се један нерентабилан апарат за тестове коагулације замени за ЦТГ апарат са Општом болницом у Сремској Митровици.

Цена овог ЦТГ апарата је 1500 еура, а његов значај за труднице неупоредиво је већи, истакла је др. Јелица Прокић, начелница одељења гинекологије Дома здравља објаснивши да се ради о кардио-тохографу, апарату неопходном установама примарне здравствене заштите трудница управо за адекватно праћење трудноће, нарочито после шестог месеца. Овим уређајем се процењује стање бебе и евентуални степен угрожености.

Детаљније

Обавештење свим службама
21.03.2012 - Комисија за континуирану едукацију ДЗ-а

Дана 31.03.2012 у 10 часова, одржаће се радионица на тему "ПОГЛЕД, ОСМЕХ, ГЛАС- ПУТ КА БЕЗБЕДНОМ ПАЦИЈЕНТУ".

Радионица је акредитована за све здравствене техничаре а за учеснике носи 6 бодова.

Број учесника је ограничен на 50 а радионица ће се одржати у Превентивном центру.

Почео са радом Центар за дијализу Дома здравља “Др Јован Јовановић Змај“
19.03.2012 -

Данас је почео са радом Центар за дијализу Дома здравља Др Јован Јовановић Змај у Старој Пазови. Објекат је освештан у суботу од стране старешина старопазовачких храмова, свештеника: Срђана Ђурђевића и Миодрага Лујића. Од укупно 30 бубрежних болесника, колико их је тренутно на територији наше општине, у Дијализа центру ће бити збринуто 18 пацијената који више неће морати свакодневно да путују педесетак километара у Сремску Митровицу и Земун, рекао је др Бошко Степановић, начелник Службе хемодијализе. Модеран објекат Дијализа центра поседује 11 места, са 15 савремених апарата, које је донирала Влада Италије, а за реконструкцију објекта издвојено је 3,5 милиона динара, нагласио је директор старопазовачког Дома здравља др Жељко Катић. Доктор Катић је истакао да би у априлу требало да почну радови на реконструкцији амбуланти у Голубинцима и Војки и Антитуберкулозног диспанзера у Новој Пазови. Свечано отварање Центра за дијализу биће уприличено почетком наредног месеца.