Srećna Nova 2017. godina
30.12.2016 -

U ime kolegijuma Doma zdravlja "Dr Jovan Jovanović - Zmaj" i svoje lično ime, svim zaposlenim radnicima naše ustanove, poslovnim saradnicima i korisnicima naših usluga želim srećnu i uspešnu Novu 2017. godinu.

Direktor,

Dr Aleksandar Omerović, spec. interne medicine

Raste broj obolelih od gripa
26.12.2016 -

Prema onome što beleže epidemiolozi u gradskim zavodima i u Institutu za javno zdravlje "Batut" broj obolelih od gripa i oboljenja slična gripu raste, i u odnosu na prošlu nedelju veći je za nekoliko hiljada u svim krajevima Srbije.

Broj obolelih od gripa sve je veći. Raste i broj obolelih od respiratornih infekcija. Samo u Beogradu zabeleženo je više od 20 hiljada obolelih, vrtiće i škole ispraznio je stomačni virus. Epidemiolozi upozoravaju da bi uskoro mogla da bude proglašena epidemija. U nekim bolnicama već su zabranjene posete, da se ne bi širio virus.

Slična situacija je i u staropazovačkoj opštini. Veliki broj dece i odraslih javlja se u ambulante sa simptomima povišene telesne temperature, bolovima u mišićima i zglobovima kao i jezom i drhtavicom.

Praktične savete i preporuke daje Dr Sanja Grnović u prilogu koji možete pogledati ovde.

IN MEMORIAM - Dr Živojin (Žikica) Surdučki, specijalista pedijatrije (1929-2016)
15.12.2016 -

Dana 15.12.2016. godine preminuo je dr Živojin (Žikica) Surdučki, specijalista pedijatrije, dugogodišnji načelnik svih dispanzerskih službi Doma zdravlja u Staroj Pazovi, osnivač službe za zdravstvenu zaštitu dece i jedan od najistaknutijih lekara koji je radio u Domu zdravlja "Dr Jovan Jovanović Zmaj" Stara Pazova.

Sa funkcije načelnika je i otišao u penziju 1997. godine.

Bio je izuzetno posvećen u svom radu, uvodio je brojne novine.

NJegov rad nije bio uzaludan,samanjena je stopa smrtnosti kod novorođenčadi na teritoriji opštine Stara Pazova.

Dr Surdučki će biti sahranjen na staropazovačkom groblju 16.12.2016. godine u 14,00 časova.

Seka Aleksić pomogla petoro novorođenčadi sa teritorije staropazovačke opštine
30.11.2016 -

Majkama novorođenčadi iz porodica slabijeg materijalog stanja sa teritorije staropazovačke opštine danas je u svečanoj sali Doma zdravlja "Dr Jovan Jovanović Zmaj" u Staroj Pazovi uručena bebi oprema u okviru akcije čiji su inicijatori direktor ove ustanove dr Aleksandar Omerović i estradna umetnica Seka Aleksić.

Za petoro novorođenčadi sa teritorije opštine Stara Pazova obezbeđena je kompletna bebi oprema u vidu kolica, pelena, dečje garderobe, posteljinu, igračke i bebi kozmetike koja će ovim porodicama značiti u prvim danima života njihove dece. Seka Aleksić je jedna od javnih ličnosti koja se već duži niz godina bavi humanitarnim radom i kako kaže rado se odaziva humantiranim akcijiama koje imaju za cilj da pomognu deci. Kako su najavili inicijatori ove akcije i u narednom periodu mogu se očekivati slične akcije koje će omogućiti kvalitetnije odrastanje najmlađih.

TV prilog.

Dan Doma zdravlja
28.11.2016 -

Zdravstveni radnici pazovačkog doma zdravlja, koji od 76.godine nosi naziv "Dr Jovan Jovanović Zmaj", tradicionalno su u petak obeležili Dan ustanove, koji se svake godine organizuje oko dana Zmajevog rođenja. Dom zdravlja u Staroj Pazovi formiran je 1958.godine, iako su prve ambulante bile osnovane još krajem 18.veka. Gotovo nakon šest decenija postojanja staropazovački dom zdravlja se svrstva u uređenije domove zdravlja u Vojovodini i Srbiji, bez gužvi na hodnicima i dužih čekanja. U sklopu doma zdravlja rade ambulante u svim naseljima opštine, a pacijentima su pored primarne zdravstvene zaštite, dostupni i neki specijalistički pregledi. Svi zaposleni se trude da održe renome, koji ova ustanova ima, čemu svakako doprinose i saradnici, pre svega Opština Stara Pazova, koja ima sluh za zdravstvo i koja u značajnoj meri finanskijski pomaže rad doma zdravlja, rekao je na proslavi direktor Dr Aleksandar Omerović i istakao da je staropazovački dom zdravlja jedan od malobrojnih u Srbiji, koji posluje pozitivno, što su prepoznale i farmaceutske kuće sa kojima sarađuje.

Prilog možete pogledati ovde.

Dom zdravlja obeležio slavu Sveti Kozma i Damjan
15.11.2016 -

U svečarskoj atmosferi u Domu zdravlja u Staroj Pazovi tradicionalno je obeležna slava lekara, Sveti Kozma i Damjan. Obred sečenja slavskog kolača služio je jerej Zoran Erić, paroh staropazovački, a prisutnima se obratio direktor Doma zdravlja "dr J.J. Zmaj", dr Aleksandar Omerović, naglasivši da praznik Svetih Vrača, Kozme i Damjana, lekari i zdravstvene ustanove slave kao zaštitnike svoje profesije, a lekarska profesija podrazumeva da se lekari vode načelima koja su od davnina postavljena pred njih, što znači da za svoje usluge ne traže nadoknadu osim one koju im je država dala. Rodonačelonici lekarske profesije Sveti Kozma i Damjan, upravo su bili lekari koji su nesebično pomagali ljudima, a svoje usluge nisu naplaćivali.

Prilog možete pogledati ovde.

14.Novembar - Svetski dan dijabetesa
14.11.2016 -

Svetski dan dijabetesa 2016. godine obeležava se pod sloganom "POGLED NA DIJABETES". Ove godine kampanja je usmerena na promociju značaja skrininga dijabetesa i njegovih komplikacija.

Ključne poruke kampanje su:

1.Skrining tipa 2 dijabetesa može značajno promeniti tok bolesti i smanjiti rizik za nastanak komplikacija dijabetesa.

2. Skrining komplikacija dijabetesa je esencijalna komponenta kontrole svih tipova dijabetesa.

Detaljnije

Dečja nedelja u Domu zdravlja
12.10.2016 -

U periodu od 03.10. do 09.10.2016., u Domu zdravlja "Dr J.J.Zmaj" Stara Pazova , obeležena je Dečja nedelja.

Moto Dečje nedelje bio je:"Neću da brigam, hoću da se igram".

Plan obeležavanja Dečje nedelje u ustanovi je realizovao Tim na čelu sa Načelnicom službe za zaštitu dece - pedijatrom Pejić dr Ljiljanom i predstavnicima službi u ustanovi : specijalista dermatovenerologije Matijević - Deljanin dr Milka, glavna sestra Grujić Slađana, medicinske sestre PPS Nikolin Snežana i Vrška Katarina, zdravstvena medijatorka Jovanović Olivera i socijalna radnica Popović Verica.

Polazeći od opštih ciljeva Dečje nedelje: skretanje pažnje najšire javnosti na prava i potrebe deteta, pokretanje inicijativa i novih akcija koje doprinose poboljšanju položaja dece i ostvarivanju njihovih prava kao i podsticanje intersektorske saradnje u stvaranju uslova za poštovanje prava i optimalni razvoj svakog deteta, Tim je :

- realizovao promociju Dečje nedelje u ustanovi,

- obavio terenske posete višečlanim porodicama sa decom u prigradskim i naseljima lokalne zajednice,

- imao Otvorena vrata i primao porodice u toku nedelje,

- primio u posetu predstavnike obrazovnih institucija iz lokalne zajednice

- podržao socijalno partnerstvo Doma zdravlja i PU " Poletarac" Stara Pazova u projektu " Otvoreni vrtić" za decu iz osetljivih društvenih grupa koja ne pohađaju vrtić,

- podržao aktivnost "mostova među generacijama" Centra za socijalni rad u Staroj Pazovi, na oktobarskim danima solidarnosti sa starijim ljudima i prisustvovao na radionicama za unapređenje komunikacije / savetovanju na temu porodičnih odnosa Udruženja " FILIA PET" iz Stare Pazove.

Plan obeležavanja Dečije nedelje možete da pročitate ovde.